Mange liker teltliv. Det er noe helt unikt å ta med seg telt, sovepose og litt mat og dra på tur. Fyre bål, koke kaffe og nyte et måltid tilberedt over bålets flammer. De fleste tenker sommer når det gjelder teltliv, men jeg må si at teltliv på vinteren kanskje er en enda større nytelse.
Vinteren er flott! Sommerens varme fargespill i naturen endrer seg til hvitkledde sletter, fjell, vann og åser som gir et fantastisk uttrykk av renhet og åpenhet. Kuldegrader og snø gir en herlig knitrelyd i det skia flyttes – steg for steg. Pulken er pakket med varm sovepose, telt, primus, mat og varme klær.
Hvordan kan en nyte vinteren i telt? Mange vil si «huff, det blir jo så mye styr med å holde seg varm. Alt er kaldt og frossent, og det er jo ikke noe gøy». Jeg vil si at «ja, ting kan være frossent, både mat og kroppen din, men det finnes så utrolig mange muligheter for nytelse i vinterfjellet både med god mat, varme og kos».
Teltliv
Etter min erfaring er det så absolutt en pluss at teltet har såkalte «stormmatter». Dette er fliker på utsiden av teltet, som går ut fra bunnen. De legges utover og du fyller på med snø. Denne fungerer slik at en både får en isolasjonseffekt mot teltet og en stødighet mot vinden.
En kan selvfølgelig benytte telt uten «stormmatter», men fyll på med snø rund teltet eller grav teltet noen cm ned i snøen, slik at det står stødig i vinden.
Jeg er veldig glad i tunneltelt. Det oppfører seg relativt stabilt i sterk vind og teltets formasjon danner en stram og fin, avrundet «takkonstruksjon», slik at det er enkelt å sette opp og gir god romfølelse til å håndtere ting inni teltet.
Bruk ski og staver til å feste bardunene. Da står det stødig, i og med at en setter de et godt stykke ned i snøen, og vil være mer stabilt for vinden dersom den skulle dukke opp.
På vinteren kan du lage «Kuldegrop». Denne lages innenfor teltinngangen – i ytterteltet. Den skal være så djup at du kan stå oppreist i teltet. Det er deilig å sitte i teltåpningen til innerteltet og dingle med beinene mens en inntar et bedre måltid. Gropen blir, som navnet beskriver, kald, men gir deilig rom når arealet er lite. På vinteren blir det ofte rim innenfor på teltduken så det er godt med ekstra rom så en ikke skumper borti veggene så rimet drysser nedover utstyr og nakke.
Når kvelden siger inn og en ligger i soveposen er det ofte godt å lese for å koble av. Jeg foretrekker lett litteratur som får meg til å le. Latter varmer en sliten kropp, og det setter ofte en positiv, siste touch på dagens opplevelser før søvnen inntrer.
Sovepose
Det er så mange typer soveposer en kan få tak i om dagen. Hva du velger er helt opp til deg. Hvor frossen eller varmblodig du er, hvor du trenger ekstra isolasjon, hva slags tur du skal ut på og selvfølgelig til hvilken årstid. Når det gjelder isolasjon, viser forskning at kvinner fryser lettere på føttene og rundt baken enn menn. Det er derfor kommet soveposer som har ekstra isolasjon rundt disse kroppsdelene.
Skal du på telttur om vinteren vil jeg anbefale en 2-delt sovepose hvor ytterste laget er syntetisk materiale, som ikke mister varme-effekten så lett dersom det blir fuktig. Den andre delen av soveposen foretrekker jeg dun. Dette fordi den gir en utrolig varme-effekt når kuldegradene synker. Ekstra isolasjon rundt skuldre og hode er også veldig bra slik at kulden ikke siger ned i posen.
En 2-delt sovepose kan også brukes hver for seg og derav gjennom flere årstider. Om det er noe negativt med slik sovepose må det være at den ofte kan veie noen kg, men det glemmer en fort når en kryper ned i den og kjenner hvor godt den isolerer for kulden. Husk at dersom du er på tur over flere dager må du ha en «plast-pose» innerst mot kroppen slik at soveposen ikke blir fuktig. Du har en kroppsvarme som er langt varmere enn kuldegradene ute. Dette skaper kondens slik at soveposen blir fuktig. Det er derfor viktig at du kryper nedi en slik «plastpose» som gir deg en tørrere og bedre sove-opplevelse dersom du er på tur over flere dager.
God søvn er utvurderlig, og kanskje enda viktigere når en er på tur, så bruk litt tid på å orientere deg i sovepose-verden før du kjøper noe, og tenk nøye igjennom hva din kropp trenger av isolasjon.
Herlig turtips:
Når du legger deg for kvelden, kok opp litt ekstra vann og hell i en Nalgene-flaske. Legg den så mellom føttene dine i soveposen. En god varme sprer seg fra føttene og oppover kroppen slik at du sovner godt etter en god og lang skitur på dagen. Om morgenen gjør du det samme, men da setter du 2 mindre Nalgene-flasker i hver sin skisko slik at skiskoene er lukne når du tar de på deg. En liten luksus som fort fremmer smil om munn 🙂
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.