• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Matvett i juletida

22. desember 2018 av Kjersti Skar Staarvik

Hver åttende handlepose går i søpla, og 59 prosent av maten vi kjøper i butikken er ultrabearbeidet. Samtidig har vi fjernet oss fra realitetene om hvordan maten vår blir til. Bør vi ikke spise mer mat «rett fra jorda» for å bli mer «jorda»?

Artikkelen er skrevet av Kjersti Skar Staarvik, redaktør i magasinet Ren Mat

DA JEG VAR LITEN kunne en middag gjerne vare i tre dager. Ikke som et overdådig bondebryllup, men fordi vi tok vare på restene og laget noe godt av dem flere dager etter hverandre. Også i jula. Det gikk fra høytidsstemt ribbe, pølse og surkål på julaften, via koldtbord med de samme ingrediensene til 1. juledagslunsjen og til norsk wok med rosenkål, rotgrønnsaker og ribbebiter 2. juledag.

Matvett i juletida

KARTLEGGING VISER at vi kaster mer enn 355.000 tonn mat i Norge. Matbransjen står for en tredjedel, men det er vi forbrukere som kaster mest; hver åttende handlepose av maten vi kjøper går i søpla. Men noe er i ferd med å skje. For eksempel viser det seg, at selv om vi ikke kjøper mer frukt og grønt, så spiser vi likevel mer. Hvordan går det an, tenker du kanskje?

Jo, en undersøkelse gjort av Østfoldsforskning på vegne av Matvett kan fortelle at nettopp vår vilje til å redusere matsvinnet vårt, er økende. Endelig kaster vi mindre mat! Kanskje har vi igjen fått øynene opp for restemat, eller så har vi blitt flinkere til å handle ofte og lite.

Et tredje alternativ er at vi nå vet mer om hvordan vi kan få maten til å holde seg bedre. Det som i alle fall er sikkert er at vi med bedre planlegging og økte kunnskaper om oppbevaring og holdbarhet kan avverge mye av matsvinnet.

MINE BESTEFORELDRE vokste opp i små kår. De var oppfinnsomme med det de hadde, og brukte hele råvaren. Selv uten tilgang på kjøleskap fant de metoder for å konservere maten så den varte hele vinteren; syrne, speke, sylte og safte.

S-ordene har for mange gått i glemmeboka, skjønt kanskje ikke salting og sukring, skal vi tro Helsedirektoratet, som forteller at vi fortsatt bør redusere på disse kulinariske ingrediensene i kostholdet vårt.

Les også: Side ved side – om maten vi spiser i jula

MEN NÅR SUPER’N har åpent fra 7 til 23, hvem trenger da lang holdbarhet på produktene? Jo, det gjør vi visst alle, skal vi tro utvalget av den ultrabearbeidede ferdigmaten i butikkhyllene. Her finner du maten som nesten ikke er mat. Den utsettes for gjentatt, sterk varmebehandling, ingredienser fra ulike råvarer spaltes og settes sammen igjen til stoffer det er vanskelig å lære seg navnet på, det tilsettes smaksforsterkere, konserveringsmidler og kunstig søtning.

Og da kan en spørre seg; Hvordan skal barna kunne lære hvor maten kommer fra når mange av matvarene vi kjøper i butikken er helt ugjenkjennelige fra de opprinnelige råvarene?

BØR VI IKKE RETT OG SLETT spise mer mat «rett fra jorda» for å bli mer «jorda»? Ernæringsfysiolog Inge Lindseth i Økologisk Norge undrer seg over hva som skjer når maten vi spiser er fjernere fra sine røtter enn noen gang i vår utviklingshistorie.

Kunnskapsoverføringen som har skjedd ubrutt gjennom flere hundre generasjoner kan nå brytes i løpet av et par generasjoner, fremholder Lindseth; hva skjer når vi bruker minimalt med tid på å lage mat, og nyte den sammen med andre? Bidrar ultrabearbeidet mat til mer tid til andre ting som er viktige? Eller gir det faktisk mindre tid? Kanskje er det selve matlagingen vi faktisk bør bruke tid på.

Hele 59 prosent av matvarekjøpene som gjøres i dagligvarebutikker i Norge regnes som ultrabearbeidede. Det kan være ferdigpizza, potetgull, kjeks, brus og posesuppe, eller fiskepinner og kyllingnuggets. Og apropos de to siste; det at de færreste av oss har sett husdyr dø, og i alle fall ikke bevitnet avliving og slakt av gris, ku eller sau, er en annen ting som har fjernet oss fra realitetene om hva som skjer når maten blir til.

For noen av oss har denne erkjennelsen vært en av årsakene til et valg om å ikke spise kjøtt. For andre handler vissheten om hvordan produksjonsdyrene ender sitt liv nettopp om å gi dyrene et så godt liv som mulig – så lenge det varer – men også om at døden skal bli så verdig den kan.

NÅR DU SETTER DEG til bords på julaften, enten det er med ribbe, nøttestek eller noe annet: Skjenk en tanke til hvor maten din kommer fra. Det fortjener både du, naturen og dyrene.

Hva bidrar til at vi kaster mindre? 

Kjersti Skar Staarvik
Kjersti Skar Staarvik
  • Å bruke handleliste
  • Å handle sjeldent
  • Å være opptatt av miljøet
  • Å ha mer tid

Kilde: Østlandsforskning

 

Kronikken ble først publisert i magasinet Ren Mats vinterutgave.

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Gjesteblogg Tagged With: julemat, julemiddag, matsvinn, matvett, middag, restemat

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2022 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.