I forrige innlegg skrev jeg om forebygging av belastningsskader ved løping. Jeg får ofte spørsmål om hvilke løpesko jeg anbefaler for å unngå skader.

Det er et stort utvalg av sko på markedet, og det er vanskelig å få oversikt over hva slags type sko som egner seg best. Det finnes flate sko, lette sko, sko for den med flat fot, sko for den med høy fotbue, sko med mye demping, dyre sko og billige sko.
Skoprodusentene utvikler stadig ny teknologi som tilsynelatende skal ta bedre vare på beina våre. Allikevel oppstår det like ofte skader i forbindelse med løping som før. Kanskje har ikke skoene så stor betydning?
Forskning har ikke vist at valg av sko har noe å si i forhold til utvikling av skader. Om du velger en billige eller dyre sko er skaderisikoen ganske lik.
Jeg anbefaler at du bruker god tid i butikken for å finne en sko som passer deg og som føles god. Føtter er forskjellige og enkelte skotyper og merker kjennes bedre for føttene din enn andre. Prøv flere par og finn ut hva slags sko som passer dine føtter best.
Løper du mye slites selvfølgelig skoene raskere og du bør bytte skoene oftere.
For noen år siden ble det veldig populært å løpe uten sko, såkalt barfotløping. Det ble utviklet tynne sokkelignende sko som skulle sørge for at vi løp på fremre halvdel av foten. Produsentene for denne «skoen» hevdet at dette reduserte skader. Det stemte ikke, erfaringsmessig øker heller risikoen for belastningsskader. Trenden er i ferd med å gli over, men det positive er at det ble satt søkelys på løpsteknikk. Forskningen har vist oss at en løpeteknikk med kortere steg og høyere frekvens reduser risikoen for belastningsskader i knærne. Årsaken til dette er at kortere steg gir et fot-isett mer rett under kroppen og det rikosjeres mindre kraft opp igjen i ankel-, kne og hofteledd. En slik løpeteknikk vil i tillegg til å redusere skaderisikoen, sørge for bedre fremdrift. Det er fullt mulig å få til en slik løpeteknikk også med sko. Jeg syns det kan være lettere å få til god teknikk med lette og flatere sko. Men igjen, dette er svært individuelt, og det viktigste er å øve på løpeteknikken. Dessverre løper ikke skoene for deg.
For å oppsummere så trenger du løpesko, men du behøver ikke å kjøpe de dyreste i butikken. De viktigste faktorene for å unngå skader ved løping, er å trene inn en god løpsteknikk og å styre treningsbelastningen som jeg skrev om i forrige innlegg.
Ha en skadefri løpesesong!
Valgets kvaler. Det finnes et utall par å velge mellom.
Inlegget er skrevet av Kim Westad, fysioterapeut, Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.