Som rust på bilen din kan oksidasjon skade kroppen. Såkalt oksidativ skade kan ha betydning for mange sykdommer, og er knyttet til selve aldringsprosessen.
Oksidasjon er en kjemisk prosess der et stoff gir fra seg elektroner til omgivelsene. Det er svært vanlig prosess som vi møter resultatet av hver dag; for eksempel bilen som ruster, smør som harskner og gummi som mister elastisiteten sin.
Oksidasjonsprosesser fører til dannelse av såkalte frie radikaler som kan skade celler, proteiner og arvestoff.
Det finnes mange faktorer som fremmer dannelsen av frie radikaler, blant andre stråling, sollys, røyking, medikamenter og alkohol. Frie radikaler nøytraliseres av antioksidanter. Opphopning av frie radikaler ser ut til å spille en rolle i utviklingen av mange typer sykdom.
Dyreforsøk har vist at et styrket antioksidantforsvar øker livslengde og minsker risikoen for å utvikle kroniske degenerative sykdommer. Kroppen må kontinuerlig forsvare seg mot stoffer som oksiderer de molekylene vi er bygd opp av.
Hvis arvestoffene utsettes for oksidasjon øker risikoen for kreftutvikling. Når kolesterol og andre fettstoffer oksiderer vil det kunne føre til avleiringer i blodårer som leder til hjerte- og karsykdom.
Kroppen vår produserer antioksidanter selv for å forsvare seg mot slik skade, for eksempel bilirubin, urinsyre og katalase. Ting taler også for at kosthold med stort innhold av antioksidanter kan bidra til beskyttelse mot sykdom. Antioksidanter vi kan få gjennom kost er for eksempel bioflavonider, karotenoider, tokoferoler (E-vitamin) og askorbat (C-vitamin).
Bær, frukt, grønnsaker og krydder er rike på antioksidanter.
Mengden i planter varierer; de som inneholder mest har 4000 ganger mer enn de som inneholder minst. Grønnkål, paprika og spinat er rike på antioksidanter. Agurk og squash inneholder lite.
Mange bær; blåbær, tyttebær, solbær og kirsebær har stort innhold av antioksidanter. Melon og pære inneholder lite.
Forskningen på atioksidantenes betydning for helse er omfattende. Observasjonsstudier har slått fast at kost rik på frukt og grønnsaker som har høyt innhold av antioksidanter minsker risikoen for å få hjerte- og karsykdom og kreft. Tilskudd av antioksidative vitaminer (A, C og E) har vist sprikende resultater.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.