Innlegget denne gangen handler ikke om et medisinsk emne, men om doktor Greve og barnesåpen som har båret hans navn i mange generasjoner.
Han ga sitt navn til barnesåpen som har vært på markedet i flere generasjoner. Doktor Greve bodde og praktiserte i mange år på Hamar.
Mathias Sigwardt Greve ble født i Bergen i 1832. Han kom som lege til Hamar i 1868, før han avsluttet sitt lange og aktive yrkesliv som direktør ved Rikshospitalet. Den stillingen hadde han hadde i 27 år, til han var 79 år!
Datidens leger orienterte seg mot Europa for å hente kunnskap, impulser og erfaring med seg hjem til Norge.
Dr. Greve var intet unntak, han reiste til Edinburgh og studerte fødselshjelp og kvinnesykdommer, han var ved krigslasaretter i Kjøbenhavn, og foretok studiereiser både til Tyskland, Finland og Sverige.
Dr. Greve og familien bodde på Furubakken rett ved siden av der vi finner dagens sjukehus.
Han ble en fremtredende mann i i den lille byen. Han var Sunnhetskommisjonen ordfører og presset på for at byen skulle få et nytt vannverk med vann fra Flagstadelva. Han mente at Mjøsa som vannkilde kunne være årsak til de stadige tilfellene av tyfoidfeber i byen. Ut i sjøen rant jo nemlig byens kloakk.
Han var også opptatt sosiale spørsmål og folkeopplysning. Han fikk opprettet en husflidskole i Hamar, trolig den første i landet og han stod bak opprettelsen av et høyfjellssanatorium i Gausdal.

I Hamar har han gitt sitt navn til Dr.Greves gate, Greveløkka og Greveløkka skole. Greveløkka var en parsell som hørte Furubakken til, og det er ikke usannsynlig at familien hadde noen få husdyr som beitet på løkka om sommeren.

Mest kjent er imidlertid Greves navn blitt gjennom barnesåpen. Greve selv hadde aldri noe med såpeproduksjonen å gjøre. Det var familien Schioldborg i Oslo som drev en mindre fabrikk for såpeproduksjonen. Den hadde en egen resept for en mild barnesåpe. Da dr. Greve var blitt direktør ved Rikshospitalet traff han ved en anledning Waldemar Schioldborg . Såpefabrikanten reiste da spørsmålet om Greve ville låne sitt navn til hans milde barnesåpe. Han tenkte nok at det ville gi god reklame! Og slik fikk såpen Greves navn. Selvom resepten sikkert har forandret seg mange ganger underveis og flere typer såper med Greves navn har kommet til er navnet det samme som da historien begynte.


Innlegget er skrevet av Lars Meyer, Gynekolog ved Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.