For noen uker skrev vi om likfingre. Denne gangen skal bloggen handle om liktorn, som har en helt annen årsak.
Liktorn, eller clavus som leger ofte kaller det, er fortykket hud (hyperkeratose) som stikker som en torn inn ett eller annet sted på foten, vanligvis en tå. Ilke er et annet begrep som beskriver det samme. Hver gang du får trykk mot stedet der liktornen sitter, for eksempel ved gange, vil det gi nålestikkliknende smerte.
Vedvarende trykk og friksjon mot samme sted på huden fører til fortykkelse av huden. Vi kan oppleve det samme på huden i håndflatene når vi bruker hendene til repeterende manuelt arbeid, graver med spade, raker med rive og hugger med øks.
Mange bruker da betegnelsen træl om det fortykkede hudområdet.
(Store medisinske leksikon sier blant annet: Træl, fortykket overhud (epidermis) som respons på sterk påkjenning på huden i form av friksjon eller trykkbelastning. Ved langvarig, hardt manuelt arbeid dannes det gjerne træler på hendene, slik at de får et grovt preg.
Dannelsen av træler er en hensiktsmessig reaksjon som gir huden økt styrke, i samsvar med de påkjenningene den utsettes for. Træler gjør vanligvis ikke vondt, og kan sees på som en naturlig beskyttelse av hud som er utsatt for mye trykk og friksjon. Behandling er ikke nødvendig.)
Ved trykkpunkter på foten kan vi tenke at den harde huden som dannes ikke kan rage ut «i det fri», men presses innover og danner en torn eller pigg. I motsetning til en træl kan dette altså gi smerter.
Det er lett å forveksle det harde hvite eller grå punktet som man ser i hudoverflaten med en vorte.
Man kan godt prøve egenbehandling hvis man har en liktorn, ved å skave av den harde huden med en kniv (et skalpellblad som du kan kjøpe på apoteket egner seg godt) eller file den harde huden bort. Men det kan være vanskelig å få bort den dypeste delen av piggen. Da kan du få hjelp hos en fotterapeut eller hos legen din.
Noen har glede av å bruke liktornplaster som man får kjøpt på apoteket. Det inneholder salisylsyre som bløter opp den harde huden og gjør den lettere å fjerne.
Andre bruker et lite plaster med hull i midten som hindrer trykk direkte mot taggen og dermed virker smertelindrende.
Liktorn har en tendens til å komme tilbake på samme sted. Trykket mot det aktuelle området forblir jo det samme. Noen må skifte til mykere eller bredere sko for å endre trykkforholdene, andre kan bruke en innleggsåle for å endre tærnes posisjon og dermed trykket mot dem.
Hvis det er en feilstilling i tærne kan noen trenge kirurgisk korreksjon.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.