Mange har sikker hørt om begrepet (genitalt) fremfall, men ikke skjønt hva det innebærer.
Fremfall er en ganske vanlig plage for kvinner. Fremfall opptrer sjelden før 50, men noen unge kvinner kan også oppleve det som en plage.
De som har fremfall beskriver en følelse av trykk eller press i underlivet. Ubehaget varierer gjennom dagen. Det føles ofte verre ved løft, trening og aktivitet. Og det virker verre hvis urinblæra er full. Noen beskriver at det føles som skjeden åpner seg og at det kommer ut en kul, nesten som å føde frem et mykt egg eller en liten ball. Det er naturligvis ubehagelig, og mange blir redd for alvorlig sykdom. Noen tenker at en kul i underlivet kan bety en svulst som kan være kreft!
Hva er det som faller frem? Det er tre muligheter.
Den vanligste er at den fremre veggen i skjeden er slapp og blæra siger eller presses ned. Svenskene bruker ordet blærebrokk og det er godt begrep.
Leger kaller det et cystocele.
Noen kan føle at det er vanskeligere å tømme blæra helt ved et slikt fremfall. Når blæra er tømt føles det som om fremfallet er mindre. Når man legger seg ned dyttes gjerne fremfallet tilbake, kulen i skjeden føles mindre eller forsvinner.

Andre ganger er det den bakre skjedeveggen som er svak eller slapp. Da kan tarmen med innhold presses inn mot skjeden. Og noen syns det blir vanskeligere å gå på do.
Leger kaller tilstanden et rektocele.
Hvis livmortappen, som vanligvis ligger høyest opp i skjeden, er stor eller hvis hvis festet av livmoren er litt svakt vil man oppleve at livmortappen kjennes i eller like innenfor skjedeåpningen. Livmortappen vil da føles som en fast klump hvis du kjenner på den med en finger.
Fremfall er vanligere jo eldre man blir og fødsler kan være årsak til at veggene i skjeden har blitt svakere. Men også kvinner som ikke har født barn kan få fremfall.
Noen er uheldige og har mer enn bare en type fremfall.
Et lite fremfall som ikke gir særlig plager behøver ingen behandling. Et fremfall som er plagsomt bør behandles. Da er det vanligvis snakk om en operasjon som bare medfører en dag eller to på sykehus. En del eldre kvinner, som ikke lengre er så aktive eller er skeptiske til operasjon, kan få satt inn en vaginalring hos gynekolog. Ringen holder fremfallet tilbake.
Innlegget er skrevet av Lars Meyer, gynekolog ved Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.