Symptomene kvinner opplever i overgangsalder varierer og plagene rammer ulikt. Behandling av overgangsplager er indisert hvis livskvaliteten reduseres og dagliglivet påvirkes.
Det er umulig å spå hvor lenge overgangsplager hos den enkelte vil vare. Det vil derfor være individuelle vurderinger mellom deg selv og legen din som vil bestemme hvor lenge en eventuell behandling skal vare.
Mange opplever nok hetetokter som den verste plagen. Noen opplever over 20 hetetokter på en dag og noen våkner flere ganger hver natt av at de er svette og varme. Det forstyrrer søvnen, med de konsekvenser det har; søvnighet om dagen, redusert humør og nedsatt arbeidsevne og konsentrasjon.
Hva kan du gjøre for å minske hetetoktene? Det er noen holdepunkter for at livsstilsendringer kan bidra til å redusere hetetokter, blant annet trening og vektreduksjon. Det er lurt å unngå sterkt krydret mat, alkohol, kaffe, stress (lettere sagt enn gjort) og varme omgivelser.
Hormontilskudd (HRT = Hormone Repacement Therapy) for å erstatte fallet i østrogen og progesteron (se forrige ukes blogg «Hva er overgangsalder og menopause?») vil fjerne eller dempe hetetoktene hos de aller fleste.
Noen kvinner har kontraindikasjoner mot bruk av hormontilskudd. Dette må du drøfte med legen din. De aller fleste vil kunne bruke hormontilskudd i en periode med liten risiko for alvorlige bivirkninger. Studier viser at hormontilskudd gir en liten økning i risiko for blodpropp og slag. Det samme gjelder for brystkreft. Derfor anbefaler man at behandlingen med hormoner ikke foregår lenger enn nødvendig, og for de fleste vil det ikke være nødvendig med behandling mer enn et år eller to.
Se film om fordel og risiko ved hormontilskudd.
Det finnes ingen god erstatning for hormonbehandling når det gjelder effekt på hetetokter. Noen kvinner vil ikke eller skal ikke bruke hormontilskudd (hvis de for eksempel har brystkreft). Det finnes noen ikke-hormonelle alternativer for å dempe hetetokter (for eksempel en type antidepressivum).
Mange opplever det vi kaller lokale østrogen-mangel-symptomer; sårhet, svie og kløe i underlivet. Lokal tilførsel av lavt doserte østrogentilskudd i skjeden bøter som regel dette problemet. Absorbsjonen av østrogen fra skjeden til blodet er svært liten, og slik behandling oppfattes derfor som trygt. Det finnes også noen hormonfrie alternativer som man kan ha nytte av.
For kvinner med brystkreft eller underlivskreft fraråder man bruk av hormonbehandling mot hetetokter og underlivsplager.
For kvinner med redusert sex-lyst (libido) kan tilskudd av testosteron være en mulighet, men det foreligger ingen sikre data hvor sikkert det er. I Norge har det vært skepsis mot bruk av testosteron til kvinner. Det er ikke holdepunkter for at phytoøstrogen har effekt mot overgangsplager. Akupunktur har heller ikke påvist noen effekt.
Les forrige ukes blogg som også handlet om overgangsalder
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.