I januar kan du bli fristet til å hoppe på mirakelkurer, dietter eller strenge treningsregimer, fordi du har et ønske om en bedre livsstil i det nye året. For de alle fleste er slike opplegg bortkastet tid og energi, fordi de ikke fører varige endringer som det er mulig å leve med over lang tid.
Tenker du; «bare jeg blir ferdig med denne kuren og denne perioden, så skal jeg kose meg igjen» bør du lete etter en annen strategi. Søk heller å finne balansen og en god livsstil for deg!
Prøv å bli kvitt ”alt eller ingenting”-tankegangen.
Ikke spis fem sjokolader på en dag selvom du startet med en. Ikke ta en pizza til middag fordi det likevel skeiet ut med boller til lunsj. Ikke tenk at alt er ødelagt selv om du spiser eller drikker annerledes i helgen. Ikke utsett å spise planlagt mat til mandag, bare fordi du er mett etter taco og godteri på fredag. Ikke la deg lure til å kopiere andres fremgangsmåte, men legg vekt på hva du ønsker og hvordan du kan leve livet over tid. Velg å blande inn flere sunne valg hele tiden. Tenk at alt teller på aktivitetskontoen din. Å være litt aktiv er bedre enn ingen aktivitet i det hele tatt. Økt hverdagsaktivitet kan ha mye å si for energiforbruket og samtidig gi deg motivasjon for å orke mer.
Finn balansen mellom kosemat og sunnere mat.
Mange synes det er lettere å kutte ut sjokolade, hamburger, fete sauser eller alkohol fullstendig i en periode, enn å redusere inntaket. Er du av dem, så spør deg selv; hvor lenge har jeg planer om å kutte ut sjokoladen? Ønsker jeg det over tid? Hva skjer når jeg ”sprekker”? Hvis du vet at du vil spise sjokolade igjen, kan et bedre alternativ være å kutte ned på inntaket. Finn heller ut hvor mye du spiser nå og hvor lite du kan spise fremover, og fortsatt føle at det ikke blir et stort savn for deg. Spør deg selv ”hvor lite kan jeg klare meg med og fortsatt være fornøyd”. Det å fortsette å spise god mat og godteri som man er veldig glad i, selv om du skal endre livsstilen, krever en innsats. Det å øve på hyppighet og mengde av disse rettene eller matvarene krever viljekraft og motivasjon, men når du har funnet balansen, kan du fortsette med dette livet ut.
Velg en aktivitet du syns det er ålreit å drive med, da er sjansen større for at du fortsetter med den. Skal du bli i bedre form og oppnå en bedre helse må du tenke at du skal kunne drive med aktiviteten i fremtiden også. Dette skal ikke bare være et skippertak denne gangen. Etter hvert som formen bedres kan du øke lengden på treningsøkten. Det viktigste er ikke hvilken aktivitet du velger, bare den blir noe av.
Ikke gå i fella å la deg friste til å kopiere andre. Vi har alle ulike vaner og preferanser, kanskje spesielt når det gjelder kosthold og fysisk aktivitet. Vær oppmerksom på egen livsstil og finn ut hva du allerede er fornøyd med og hva du ønsker å forbedre.
3 kjappe treningstips
*Velg en aktivitet du trives med
*Vær minimum 30.min aktiv hver dag
*Sett av tid til aktivitet i kalenderen
3 kjappe kostholdstips
*Planlegg matinnkjøp
*Spis regelmessig
*Fråts i grønnsaker, frukt og bær
Innlegget er skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm og fysioterapeut Christine Lundkvist som arbeider ved Volvat Nationaltheatret.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.