Vi har før vært inne på sykdommer som har farge i navnet. Idag gjelder det grønn stær som er en øyesykdom.
Sykdommen kalles glaucom på latin. (Glaucom betyr gråblått). Stær kommer trolig hit fra tysk; starr som betyr stirre.
Grønn stær skyldes for høyt trykk inne i øyet. Hvis tilstanden ikke behandles fører det økte trykket til skade på nervefibre i synsnerven. Det leder til såkalte blinde flekker i synsfeltet. Og hvis tilstanden forblir ubehandlet kan blindhet bli resultatet. Sykdommen rammer vanligvis begge øynene.
Grønn stær er den vanligste årsaken til nedsatt syn og blindhet hos elder. Grønn stær utvikler seg vanligvis gradvis og langsomt, men kan noen ganger opptrer akutt form, og gir da intense smerter fra øyet.
I øyet har vi en væske som kalles kammervann. Denne nydannes og dreneres vekk i en kontinuerlig prosess. Hvis drenasjen av kammervann vekk fra øyet reduseres vil det lede til at trykket øker.
LES OGSÅ: Grå stær er ingen fugl
Hos optiker eller øyelege kan øyetrykket måles – og slik kan diagnosen stilles.
Synsfeltundersøkelse kan avdekke om det er synsutfall. Vanligvis er det de perifere deler – altså sidesynet – som påvirkes først ved grønn stær.
Netthinnefotografi kan avdekke forandringer i bakre del av øyet – øyebunnen – som det økte trykket fører til. Slik kan utvikling av sykdommen følges.
Mange av oss har for høyt trykk i øyet uten å vite om det. Tidlig diagnostikk og behandling vil stanse sykdomsutviklingen og redde synet. Noen greier seg med øyedråper, men andre behøver en operasjon som leder til at drenasjen av kammervann vekk fra øyet blir bedre.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.