Gjennom Lebensbornarkivene vet en at det er født 24 barn på Høsbjør i løpet av våren 1945.
Da tyskerne okkuperte Norge ble spørsmålet om hvordan en skulle forholde seg til kvinner som ble gravide med tyske soldater, og til deres barn raskt brakt opp.
Tyskerne verdsatte den nordiske rase høyt, og mange mente at det var viktig at kvinnene det har var snakk om ble sendt til Tyskland for å føde, innpoding av rennordiske kvinner ville komme Tyskland til gode. I 1941 ble Lebenborns første avdeling utenfor Tyskland etablert i Norge.
Ganske snart strømmet det inn mange henvendelser fra vordende mødre som ba om hjelp til å komme vekk fra hjemstedet før fødselen.
Det hadde tidligere under krigen vært meningen å ta Høsbjør Hotell i bruk som Lebensborn-hjem. Abteilung Lebensborn fikk leid hotellet i en periode på 7 uker fra 22. mai til 15. juli i 1942. Det var da meningen å etablere både mødrehjem og mødreskole på Høsbjør. Abteilung Lebensborn fant imidlertid at problemene med å sikre vannforsyning til stedet var så store, at det allikevel ikke ble aktuelt å bruke hotellet til det planlagte formålet.
Senere ble Høsbjør hotell i en periode benyttet av N.S. Vinteren 1944-45 ble stedet brukt som sykehus for evakuerte fra Finnmark, og den 26. februar 1945 ble det beslaglagt til bruk for Abteilung Lebensborn.
Hotellet besto da av en stor 4 etasjers bygning med 60 gjesterom og 100 senger. Det ble satt i gang ombyggingsarbeider så sent som i mars 1945. Planen var å etablere fødehjem og mødreskole. Kvinnene skulle komme en tid før fødselen og oppholde seg her i ca. 3 måneder etterpå.
Tyskerne rakk å starte opp hjemmet før krigens slutt, men lang levetid fikk det altså ikke. Det tyske personalet fortsatte imidlertid å drive hjemmet den første tiden etter frigjøringen. Den tyske jordmoren ved hjemmet tok imot 7 barn etter den 8. mai.
Det tyske personalet drev hjemmet de neste to ukene til alle mødre og barn hadde forlatt stedet etter fødselen. Da ble tyskerne satt i interneringsleir, og hjemmet ble avviklet.
(Kåre Olsen: Krigens barn, Forum-Aschehoug, 1998)
I et vedlegg til fødselsregisteringsprotokollen for Furnes prestegjeld (1934-1945) opplyses det om at 24 barn ble født på Høsbjør turisthotell, alle i 1945. Det dreide seg om 13 piker og 11 gutter.
Opplysningene stammer fra et fødselsregister ført av avdeling Lebensborn. Syv av kvinnene som fødte på Høsbjør hotell hadde navn som tyder på at de er finske eller av finsk avstamning.
(Protokoll i Statsarkivet, Hamar)
Og slik beskriver en bivåner innflyttingsdagen;
På Skjellungberg så vi opptoget da det kom over garden. Det var to generatordrevne busser og en motorsykkel med sidevogn. Bussene hadde ikke særlig trekkraft oppover Skjellungbergbakkene. Jentene som fulgte med måtte da også gå opp bakkene nedafor garden. Mange av dem var langt på vei, og strevde seg oppover i snøslapset. De måtte støttes av en uniformert tysker på hver side.
(Francis Bull Enger d.e., Minner fra Furnes. Glimt fra okkupasjonshistorien 1940-45. Furnes historielag 1990.)
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.