Kolesterol finnes i forskjellige former. Vi kaller ofte HDL-kolesterol for det gode og LDL-kolesterol for det dårlige. Det dårlige bør vi ha minst mulig av.
Kolesterol er en type fett som kroppen trenger. Det fraktes rundt med blodet og havner til slutt inne i cellene våre hvor det har viktige oppgaver. Kroppen kan lage kolesterol selv og vi får tilført det gjennom kosten vår.
Hvis vi har for stor mengde av det dårlige kolesterolet vil det avleire seg i blodårene våre. Det fører til at de blir trange eller helt tette.
Mange får høyt kolesterol fordi de spiser usunt eller er overvektige. Noen lever sunt og er slanke, men har allikevel høy kolesterol fordi de har en arvet genfeil.
For høyt er ugunstig, fordi det ofte leder til sykdom i hjerte og blodkar, i verste fall hjerteinfarkt og død.
Først og fremst er det viktig å kjenne til sin kolesterolverdi. Det gjøres gjennom en blodprøve hos legen din. Hvis det er mye hjertesykdom i familien din eller mange som bruker kolesterolsenkende medisin er det fornuftig å sjekke, selv om du et ung.
Hva kan du gjøre hvis kolesterolverdien i blodet er for høy?
Spis sunt
Vær i fysisk aktivitet
Stump røyken
Bruk kolesterolsenkende medisiner.
Når det gjelder kosten gis følgende råd:
Umettet fett senker kolesterol og mettet fett øker det.
Fiber i kosten fører til senket kolesterol
Meieriprodukter inneholder mettet fett. Velg derfor lettprodukter. Animalsk fett er mettet fett. Velg derfor magre varianter.
Kylling og kalkun uten skinn inneholder lite fett. Karbonadedeig inneholder mindre fett enn kjøttdeig. Spis lite smør og margarin. Kjeks og snacks innholdet ofte mye fett – ta en titt på varedeklarasjonen. Ferdigmat inneholder oftest mer fett og mindre fiber enn samme hjemmelagde variant; lag din egen pizza og hamburger.
Spis mer umettet fett! Olivenoljer, rapsolje og solsikkeolje er eksempler på sunne matoljer. Myke margariner innholder mer umettet fett enn de harde.
Fet fisk er sunt. Spis laks, ørret eller makrell.
En liten neve nøtter eller mandler daglig, helst usaltet, gir umettet fett.
Avocado og oliven er også gunstig.
Fiber i kosten fører til lavere kolesterol. Bruk grove kornprodukter. Frukt og grønnsaker er en god kilde til fiber – spis fem om dagen (fem porsjoner).
Belgfrukter; erter, bønner og linser er et sunt tilbehør til middagen.
Spis mindre mat som inneholder mye kolesterol. Animalske kilder inneholder kolesterol, vegetariske matvarer inneholder ikke kolesterol. Lever, blodmat, rogn og eggeplomme inneholder mye kolesterol og bør rasjoneres.
Mange greier ikke oppnå et gunstig nivå på kolesterol selv om de spiser sunt. Derfor bruker mange et kolesterolsenkende legemiddel. Det er gode holdepunkter for at så lavt LDL-kolesterol som mulig er gunstig for hjertehelsen.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.