Ved enkelte tilstander, som cøliaki og matallergi, er kostholdsendringer den eneste behandlingen.
Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel som innebærer at en har fullført 5-årig profesjonsstudier i ernæring, og at en dermed har autorisasjon som helsepersonell. Dette betyr at en er godkjent av myndighetene til å gi trygg ernæringsbehandling.
Utdannelsen gir blant annet en grundig innføring i anatomi, fysiologi, cellebiologi og sykdomslære, noe som er essensielt for å forstå sammenhengen mellom kosthold og helse. Ikke minst gir utdannelsen også grunnlag for å kunne tolke og kritisk vurdere vitenskapelige studier om kosthold og ernæring.
Cøliaki og matallergi
Denne kompetansen medfører at en som klinisk ernæringsfysiolog er kvalifisert til å drive med utredning og behandling av ernæringsrelaterte sykdommer, for eksempel på sykehus eller i private bedrifter. Noen jobber også med forebygging av livsstilssykdommer eller med helsepolitisk rådgivning, forskning eller som rådgiver i privat næringsliv.
Ved enkelte tilstander, som cøliaki og matallergi, er kostholdsendringer den eneste behandlingen. Veiledning av en klinisk ernæringsfysiolog ved disse tilstandene vil derfor være svært viktig, blant annet for å sørge for tilstrekkelig inntak av energi og næringsstoffer og for å unngå unødvendige begrensninger i kostholdet.
Spiseforstyrrelser
Andre tilstander hvor kostholdsveiledning av en klinisk ernæringsfysiolog kan være gunstig, er blant annet mage- og tarmproblemer, spiseforstyrrelser, overvekt, diabetes eller andre livsstilssykdommer. Idrettsutøvere eller andre friske individer som ønsker kostholdsveiledning av forebyggende årsaker kan også ha nytte av en time hos en klinisk ernæringsfysiolog.
Hva som er de riktige valgene for akkurat deg er det mange som synes er vanskelig å vurdere, spesielt siden kosthold er noe mange mener noe om.
Disse meningene florerer det av omkring på nettaviser og sosiale medier, og hvilken informasjon som medfører riktighet eller hvilke råd som passer for akkurat deg kan være vanskelig å vurdere uten en eller annen form for ernæringskompetanse.
Vær kritisk
Dette betyr ikke nødvendigvis at klinisk ernæringsfysiologer er den eneste kilden til korrekt informasjon om ernæring, men at det krever en grundig og solid bakgrunn i ernæring for å kunne både forstå og formidle denne informasjonen.
Vær kritisk til hva du leser og hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det mest sannsynlig det. Påstander om at visse enkeltstående næringsstoffer eller dietter skal ha enestående egenskaper, gjerne ispedd en rekke kompliserte uttrykk, er som oftest ukritisk vurdert vitenskapelig informasjon som er dratt ut av proporsjoner.
Selv med en ernæringsfaglig bakgrunn, er det vanskelig å gi generelle kostråd til en hel befolkning. Kostrådene fra Helsedirektoratet er utviklet av fagpersoner som har arbeidet lenge med å gjennomgå og vurdere litteraturen for å kunne gi generelle råd til en hel befolkning.
Skreddersydde råd
Imidlertid er vi alle forskjellige og ikke alle kan eller vil følge alle rådene, noe som betyr at enkelte kan ha behov for skreddersydde og tilpassede kostråd.
Har du spesielle behov, eller andre spørsmål eller utfordringer må du gjerne ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp til dette.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.