Gjermund Johnsen fra Volvat Stokkan er spesialist i gastroenterologisk og generell kirurgi og har over 20 års erfaring med slankeoperasjoner utført med kikkhullskirurgi. Han var med på å innføre denne metoden i Norge.
Hvorfor er det så vanskelig å slanke seg? Det vanskelige er ikke nødvendigvis å gå ned i vekt. De aller fleste klarer det. Overvektige mennesker er «verdensmestere» i å slanke seg. De klarer bare ikke å vedlikeholde vekttapet.
Problemet oppstår når kroppens nedarvede reguleringsmekanismer; dels hormoner og dels nervesignaler, sender beskjed til resten av kroppen om at du må bevare mer energi og komme deg opp på maksvekten din igjen.
Disse reguleringsmekanismene er like gamle som menneskeheten selv. Når vi for 2 millioner år siden hadde lite mat tilgjengelig og måtte spare på energien av den lille maten vi fikk, var dette helt uproblematisk. Nå lever vi i et samfunn der vi er omgitt av tilbud på mat som i tillegg ofte er usunn.
Vi spiser ikke lenger mat en sjelden gang når den er tilgjengelig; den er tilgjengelig hele tiden. Vi får i oss mer enn nok mat, men hodet vårt oppfører seg fremdeles som om vi er 2 millioner år tilbake i tid, forteller Johnsen.
Hvordan fungerer reguleringsmekanismene?
– Kroppen «memorerer» maksvekten og vil hele tiden strebe etter å komme opp dit igjen. Reguleringsmekanismene er i tillegg dessverre laget slik at de endres underveis. Reguleringen er sterkere hos overvektige enn normalvektige. Kroppen forlanger hele tiden mer energi.
Som om dette ikke var nok; appetitt, sult og metthet styres også av sentre i hjernen som har med belønning å gjøre. Vi spiser fordi det gir oss velvære. Når de to systemene spiller på lag, blir resultatet at man går opp i vekt over tid. Dette forklarer hvorfor den enkle løsningen «spis mindre og tren mer» ikke fungerer for mange, sier han.
Evig trappedans med slanking og vektøkning
Overvektige mennesker får sterkere sultsignaler og går fortere opp i vekt enn andre. Det blir en slags evig trappedans; ett trinn ned og to trinn opp. De slanker seg veldig mange ganger i løpet av et langt liv, og vekten øker jevnt og trutt over tid, fordi reguleringsmekanismene hele tiden vil at de skal opp i vekt. Ifølge Johnsen endrer slankeoperasjoner dette dramatisk.
– For pasienter som ikke klarer å holde vekten nede og som fyller kriteriene for kirurgi, vil en operasjon være nyttig for å miste og holde vekten stabil. Livskvaliteten bedres også betydelig.
Når vi fjerner en del av magesekken (sleeve gastrektomi) eller kopler om på magesekk og tynntarm (gastrisk bypass) blir det plass til mindre mat. Du blir fortere mett og spiser derfor mindre. Hormonene og nervesignalene som styrer sulten og vekten blir endret. Du vil kunne regulere matinntaket mye bedre, sier Johnsen.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.