Irritabel tarmsyndrom er definert som «smerter og ubehag i mage og endring i avføringsmønster uten at det finnes mekaniske, inflammatoriske eller biokjemiske forklaringer på symptomene».
Irritabel tarm kan være plagsom, men er ikke farlig. Tilstanden er utbredt og oppleves hos 10-20 % av befolkningen
Hva er årsaken?
Årsaken til IBS er ikke kjent, men man mistenker at avvik ett eller flere av fordøyelseskanalens kontrollsystemer er involvert i utviklingen av tilstanden. Tarmens funksjoner reguleres av fem kontrollsystemer; sentralnervesystemet, tarmens nervesystem, tarmens hormonsystem, tarmens immunsystem og tarmfloraen.
Hvordan stilles diagnosen?
Tilstanden diagnostiseres av lege, først og fremst ved å utelukke annen sykdom som glutenintoleranse (cøliaki), laktoseintoleranse, crohns sykdom, ulcerøs kolitt og tarmkreft. Etter å ha utelukket andre sykdommer blir diagnosen stilt basert på Roma III-kriteriene.
Pasienten skal være plaget med tilbakevendende magesmerter eller ubehag i mer enn seks måneder. I tillegg skal plagene ha vært til stede minst tre dager per måned i tre måneder. Samtidig må minst to av følgende forhold være til stede:
• Plagene lindres i forbindelse med avføring
• Hyppigere eller sjeldnere avføring sammenlignet med før symtpomdebut
• Forandringer i avføringens konsistens ved symptomdebut
Hva forårsaker symptomene?
IBS er som nevnt en kompleks diagnose og flere faktorer ser ut til å kunne påvirke symptomene. Mange med IBS forteller at de opplever at enkelte matvarer er verre for magen enn andre. Dette er sammenfallende med forskning på feltet og det er her FODMAPs kommer inn i bildet. https://en.m.wikipedia.org/wiki/FODMAP
Maten som ofte trigger symptomene inneholder visse raskt fermenterbare, kortkjedede karbohydrater som kalles FODMAPs. Felles for FODMAPs er at de dårlig absorberes i tynntarmen og dermed passerer ufordøyd til tykktarmen. Når de ufordøyde karbohydratene kommer til tykktarmen, vil de trekke til seg væske og forårsake gjæring.
Dette kan gi problemer med gassdannelse, magesmerter, oppblåsthet, diaré og/eller forstoppelse.
Generelle råd ved irritabel tarm
Mange opplever bedring når de følger disse rådene:
• Regelmessige måltider med sunn og variert kost
• Flere små måltider er bedre enn få store
• 4-6 måltider per dag
• Ro rundt måltidet
• Regelmessig liv med god balanse mellom aktivitet og hvile
• Bruk av syrnede melkeprodukter som yoghurt, biola, kefir og cultura
Mat som kan gi problemer:
• Fet mat
• Stekt mat
• Røkt og sterkt saltet mat
• Sterk krydret mat
• Mye kostfiber
• Mat med mye FODMAPs
• Kaffe og annen koffeinholdig drikke som te, cola og energidrikker
Innlegget er skrevet av Julia Kienlin, ernæringsrådgiver, Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.