• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

JOD er havets skjulte skatt

6. september 2019 av Lars Meyer

De fleste har hørt at det er viktig å spise fisk, gjerne to til tre ganger i uken. Mange vet også at fet fisk er en god kilde til de viktige næringsstoffene omega 3 og vitamin D, men årsaken til at hvit fisk også er lurt å inkludere i ukens middagsmeny er nok ikke like allment kjent.

JOD er havets skjulte skatt

Fisk og sjømat inneholder nemlig høye mengder av mineralet jod, spesielt mager, hvit saltvannsfisk som torsk og sei, og fiskepålegg som makrell i tomat og sild. Laks og ørret inneholder derimot mye mindre mengder jod. Ved et regelmessig inntak kan også melk og meieriprodukter være en god kilde til jod.

Tidligere har jod har fått ufortjent lite oppmerksomhet, men dette har de siste årene snudd.

Jod er et mineral som er viktig for at kroppen skal kunne danne hormoner som deltar i kroppens stoffskifte. Stoffskiftehormonene er sensitive for både lavt og høyt jodinntak, hvor begge tilfeller kan føre til både lavt og høyt stoffskifte.

Særlig er gravide og barn sårbare for lav jodstatus, da jod er nødvendig for vekst og kognitiv utvikling tidlig i livet. Jodmangel i denne perioder kan derfor ha alvorlige konsekvenser senere i barnets liv.

I gamle dager var struma ganske vanlig i områder hvor kosten var fri for fisk.
I gamle dager var struma ganske vanlig i områder hvor kosten var fri for fisk. Bildet er fra Norsk Fotohistorisk Museum.

Dersom en inntar lite jodrike matvarer kan være lurt å undersøke om et tilskudd er anbefalt. Egne anbefalinger finnes også for kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende.

Imidlertid vil et kosttilskudd sjeldent kunne erstatte et sunt og variert kosthold. Det vil derfor være gunstig for mange å inkludere fisk til middag oftere, benytte seg av fiskepålegg og ha et regelmessig inntak av meieriprodukter

Fisk til middag?

Kanskje dette kan inspirere deg til å spise fisk til middag i dag? En enkel og god rett kan for eksempel være grillet torsk i folie.

Ida Lervåg Blakstad
Teksten er skrevet av Ida Lervåg Blakstad som er ernæringsfysiolog ved Volvat Medisinske Senter, Hamar

Kilder:

Hjartåker A., Pedersen JI, Müller H, Anderssen SA. Grunnleggende ernæringslære. Oslo: Gyldendal Akademisk. 2017.

Folkehelseinstituttet. Fakta om jod. Oslo: Folkehelseinstituttet; 2018.  

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Volvatlegene Tagged With: Ernæringsfysiologi, helse, Jod, Volvat, Volvatlegene

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.