Den første forløsning med tang i Norge ble trolig utført av stadsfysikus Erichsen i Bergen i februar 1748.
Moren som hadde ligget i fødsel i fem døgn overlevde, men barnet døde.

Fødselshjelpen ble radikalt forandret ved innføringen av dette instrumentet. Fødselshjelpen ble med tangen gjort til en medisinsk disiplin.
Den første opplysning om bruk av tang ved fødsel i vårt distrikt et fra 1882, og foregikk på Hamar sykehus.
Doktor Backer utførte det første keisersnittet vi kjenner til i Norge. Operasjonen ble utført i pasientens hjem i Lardal, Vestfold. Året var 1843. Det var en kvinne på 27 som var gravid med tvillinger og som skulle føde for første gang i sitt liv. Resultatet var ulykkelig, det kunne ikke gått verre. Begge barna var dødfødte og moren døde to dager etterpå.
Hvorfor heter det egentlig keisersnitt? En myte har fortalt at keiser Julius Cæsar ble født på denne måten. Det er usannsynlig siden hans mor overlevde. Begrepet har nok en annen opprinnelse. I det i det gamle romerriket ble det innført en såkalt keiserlig lov som forbød å gravlegge døde kvinner med barn i magen. Det skulle skjæres ut av moren.

På hele 1800-tallet var keisersnitt en livsfarlig operasjon. En kunne dø av blødning, infeksjon og blodpropp og ikke flere enn 26 keisersnitt er kjent fram til århundreskiftet. Den første moren som overlevde dette farlige inngrepet ble forløst så sent som i 1890.
Keisersnitt ble først endel av fødselshelpens hverdag etter den andre verdenskrigen.
På Hamar foregikk det første keisersnittet 1916 og ble utført av doktor Waaler på sykehuset.

Allerede i 1705 er det beskrevet et forsøk på å forløse ved hjelp av å feste en vacuumklokke på fosterhodet. Ved hjelp av en festeanordning på klokken kan fødselshjelperen trekke mens den fødende trykker. Først på 1950-tallet kom det imidlertid et apparat som tilfredsstilte kravene til praktisk bruk, og fra da av fikk metoden utbredelse.
Her på Hedemarken var ikke metoden brukt i det hele tatt, verken ved Kvinneklinikken i Furnes eller ved Røde Kors Klinikk ( som i mange år tok imot en lang rekke fødende kvinner). Først flere år etter at fødeavdelingen ved Hamar sykehus åpnet i 1964 begynte man å benytte vacuum-metoden. I følge fødselsprotokollene fra sykehuset var doktor Holen den første legen somtok metoden i bruk og året var 1971. Til å begynne med ble det bare foretatt noen få vacuum-forløsninger hvert år og Holen var var i flere år den eneste legen ved avdelingen som benyttet metoden. Fra 1980-årene overtok vacuum-metoden mer og mer for tangforsløsninger ved fødeavdelingen på Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.