Celleforandringer i livmorhalsen skyldes HPV (Humant Papilloma Virus). Hos de fleste går celleforandringer over av seg selv etter en tid.
I tidligere innlegg har vi skrevet om celleprøver, HPV og HPV-vaksine.
Konisering er et lite inngrep der den ytterste delen av livmorhalsen fjernes. Inngrepet gjøres hos kvinner som har varige og uttalte celleforandringer, for å hindre at disse utvikler seg til livmorhalskreft. Vanligvis er dette en prosess som tar lang tid – mange år. Celleforandringer graderes fra lette til grove. Det er bare i tilfeller der grove forandringer er tilstede at konisering er anbefalt.
Operasjonen foregår vanligvis i lokalbedøvelse og tar omtrent et kvarter. Bare av og til er det nødvendig å gjøre inngrepet i narkose. Det er lurt å ta to tabletter Paracetamol (1000 mg) en times tid på forhånd. Man injiserer først lokalbedøvelse på 4 steder rundt livmortappen. Dette er litt smertefullt. Bedøvelsen virker raskt.
En kjegleformede bit ytterst på livmorhalsen fjernes med en liten elektrisk slynge. Vevsbiten som fjernes, sendes til undersøkelse under mikroskop. Svar på prøven foreligger etter 2-4 uker. Det gir informasjon om graden av celleforandringer og om forandringene er fjernet med koniseringen.
Det er vanlig med småblødninger eller blodig utflod de første 2-3 ukene etter inngrepet. Hvis det oppstår store blødninger, kraftigere enn menstruasjonsblødning, skal du kontakte lege. Infeksjon etter denne type operasjon er sjelden. Vanligvis regnes man som fullt helbredet etter konisering.
Man vil ikke føle seg annerledes etter konisering. Sex og samleie vil oppleves som før. Kvinner som får barn etter at de er konisert har en litt økt risiko for å føde for tidlig, og følges derfor gjerne litt ekstra opp under svangerskapet.
Pasienten anbefales å ta det med ro i 2-3 dager. Hvis man har lett arbeid er sykmelding unødvendig. Eventuelt kan nan benytte et par egenmeldingsdager. Man bør unngå hard fysisk aktivitet de første ukene etter operasjonen. Så lenge blødningen varet er det tilrådelig å avstå fra samleie samt og bade i badekar. Ved smerter kan man bruke Paracet eller Ibux.
Legen vil gi deg beskjed om resultat av vevsprøven. Det er vanlig med kontroll 6 måneder etter inngrepet.
Du finner mer informasjon på Kreftegisterets sider; https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/Fordeler-og-ulemper-ved-screening1/
Innlegget er skrevet av Linda Karlsen, gynekolog ved Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.