• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Kutt ned på saltet! Det er bare en vane.

15. april 2018 av Lars Meyer

Salt er verdens mest brukte smaksforsterker. For mye salt bidrar til høyt blodtrykk, hjertesykdom og slag.
De fleste av oss får i oss for mye salt, i gjennomsnitt 10 gram hver dag, eller omtrent dobbelt så mye som anbefalt.

Kutt ned på saltet! Det er bare en vane.

Salting av maten er en vane (eller uvane) og noen av oss griper etter saltkaret og salter middagen før vi har tatt den første biten.

Før i tida var salting viktig som konserveringsmiddel (salt sild og spekeskinke er eksempler). Nå trenger vi ikke salte maten av den grunnen lenger, vi bruker helt andre konserveringsmetoder. Men de som lager ferdigmaten vår vet at salt fremmer smaken og er noe vi liker.

Når man velger å bruke mindre salt i maten, blir smaken tam og kjedelig. Da kan du bruke andre smaksforsterkere eller smakstilsetninger; chili, pepper, ingefær, løk, hvitløk og krydderurter.

Å redusere saltforbruket er vurdert å være et av de mest effektive helsetiltak som finnes. WHO har beregnet at 2,5 millioner dødsfall hvert år kunne vært unngått hvis vi hadde tatt ned saltforbruket  til anbefalt nivå.
De siste tiårene har vi forandret matvaremønsteret vårt. En stadig større del av oss spiser ferdigmat. Vi spiser energitett mat som inneholder mer mettet fett, sukker og salt.

Kutt ned på saltet! Det er bare en vane.
Natrium i vanlig bordsalt ( NaCl, eller natriumklorid) er hovedkilden for natrium, som kroppen trenger i små mengder.

For mye natrium øker blodtrykket, som leder til større risiko for å få hjertesykdom og slag. Samtidig med at vi spiser mer ferdigmat har man globalt opplevd at forbruket av frukt og grønnsaker går ned. Frukt og grønt inneholder kalium, som i motsetning til natrium reduserer blodtrykket.

Salt i kosten kommer gjennom ferdigmat og ved at vi salter mat under tilberedning og under måltidet. Industribearbeidet mat er ansvarlig for mellom 70 og 80% av saltinntaket vårt, salt i rene råvarer for ca. 10% og salting under måltid for mellom 10 og 15%.

Kantinemat og gatekjøkkenmat kan ha svært høyt saltinnhold; 2 – 11 gram per porsjon. Pizza innholdet mest, noen typer 11 – 14 gram per porsjon!

Kutt ned på saltet! Det er bare en vane.
Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss mindre enn 5 gram salt hver dag. Når vi bruker salt må vi sørge for at det er tilsatt iod – som det ofte er lite av i kosten – og som er av betydning for stoffskiftet.

Å redusere salt i maten er et ansvar både den enkelte og samfunnet har. Det har vært søkelys på dette lenge og mange produsenter av ferdigmat har begynt å redusere saltmengden. Vi selv kan redusere salttilsetningen i mat når vi lager den selv og kutte ut saltkaret på middagsbordet. Vi kan kjøpe mindre salt snacks og prøve å lage mer mat selv.

Ofte salter vi av vane og syns det smaker litt tamt uten salt. Vi vil lett venne oss til mindre salt, hvis vi forsøker å redusere.

Vi får i oss mer enn nok salt via maten vår, og det er helt unødvendig, som noen sier, å tilføre ekstra salt på varme dager hvor vi svetter mye. Salttapet gjennom svette er lite.
Noen hevder at salt utvunnet fra havvann er naturlig og sunnere enn annet salt. Det er feil.

Matvarer med høyt innhold av salt smaker ikke alltid så salt. Ganen vår er altså ikke til å stole helt på hvis vi forsøker å vurdere saltmengden på smaken. Varedeklarasjonen på emballasjen vil fortelle deg hvor mye salt som er tilsatt.

https://m.youtube.com/watch?v=1NL76UKUfRE
Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Volvatlegene Tagged With: blodtrykk, helse, salt, smaksforsterker, Volvat, Volvatlegene

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.