Salt er verdens mest brukte smaksforsterker. For mye salt bidrar til høyt blodtrykk, hjertesykdom og slag.
De fleste av oss får i oss for mye salt, i gjennomsnitt 10 gram hver dag, eller omtrent dobbelt så mye som anbefalt.
Salting av maten er en vane (eller uvane) og noen av oss griper etter saltkaret og salter middagen før vi har tatt den første biten.
Før i tida var salting viktig som konserveringsmiddel (salt sild og spekeskinke er eksempler). Nå trenger vi ikke salte maten av den grunnen lenger, vi bruker helt andre konserveringsmetoder. Men de som lager ferdigmaten vår vet at salt fremmer smaken og er noe vi liker.
Når man velger å bruke mindre salt i maten, blir smaken tam og kjedelig. Da kan du bruke andre smaksforsterkere eller smakstilsetninger; chili, pepper, ingefær, løk, hvitløk og krydderurter.
Å redusere saltforbruket er vurdert å være et av de mest effektive helsetiltak som finnes. WHO har beregnet at 2,5 millioner dødsfall hvert år kunne vært unngått hvis vi hadde tatt ned saltforbruket til anbefalt nivå.
De siste tiårene har vi forandret matvaremønsteret vårt. En stadig større del av oss spiser ferdigmat. Vi spiser energitett mat som inneholder mer mettet fett, sukker og salt.
Natrium i vanlig bordsalt ( NaCl, eller natriumklorid) er hovedkilden for natrium, som kroppen trenger i små mengder.
For mye natrium øker blodtrykket, som leder til større risiko for å få hjertesykdom og slag. Samtidig med at vi spiser mer ferdigmat har man globalt opplevd at forbruket av frukt og grønnsaker går ned. Frukt og grønt inneholder kalium, som i motsetning til natrium reduserer blodtrykket.
Salt i kosten kommer gjennom ferdigmat og ved at vi salter mat under tilberedning og under måltidet. Industribearbeidet mat er ansvarlig for mellom 70 og 80% av saltinntaket vårt, salt i rene råvarer for ca. 10% og salting under måltid for mellom 10 og 15%.
Kantinemat og gatekjøkkenmat kan ha svært høyt saltinnhold; 2 – 11 gram per porsjon. Pizza innholdet mest, noen typer 11 – 14 gram per porsjon!
Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss mindre enn 5 gram salt hver dag. Når vi bruker salt må vi sørge for at det er tilsatt iod – som det ofte er lite av i kosten – og som er av betydning for stoffskiftet.
Å redusere salt i maten er et ansvar både den enkelte og samfunnet har. Det har vært søkelys på dette lenge og mange produsenter av ferdigmat har begynt å redusere saltmengden. Vi selv kan redusere salttilsetningen i mat når vi lager den selv og kutte ut saltkaret på middagsbordet. Vi kan kjøpe mindre salt snacks og prøve å lage mer mat selv.
Ofte salter vi av vane og syns det smaker litt tamt uten salt. Vi vil lett venne oss til mindre salt, hvis vi forsøker å redusere.
Vi får i oss mer enn nok salt via maten vår, og det er helt unødvendig, som noen sier, å tilføre ekstra salt på varme dager hvor vi svetter mye. Salttapet gjennom svette er lite.
Noen hevder at salt utvunnet fra havvann er naturlig og sunnere enn annet salt. Det er feil.
Matvarer med høyt innhold av salt smaker ikke alltid så salt. Ganen vår er altså ikke til å stole helt på hvis vi forsøker å vurdere saltmengden på smaken. Varedeklarasjonen på emballasjen vil fortelle deg hvor mye salt som er tilsatt.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.