Vi har to grupper av vitaminer; de vannløselige og de fettløselige. De vannløselige skilles fort ut og en daglig tilførsel er nødvendig. Det fettløselige vitaminene kan til en viss grad lagres i kroppen. De fettløselige vitaminene er A, D, E og K.
Det har vært mye snakk om vitamin-D den siste tiden og mengden av dette vitaminet i kroppen sjekkes ofte ved blodprøver når du er til en legesjekk.
Vitamin-D er viktig for flere funksjoner, blant annet immunforsvar og skjelett, er inflammasjonsdempende og modulerer cellevekst.
Det finnes og noen holdepunkter for at vitamin-D kan ha gunstig effekt for forebygging mot kreft. Vår egen kropp kan selv lage dette vitaminet, men det er avhengig av at huden utsettes for sollys.

Solen er vår viktigste kilde til vitamin-D. Om sommeren er derfor folks nivå av vitamin-D tilstrekkelig. 20 minutter i sommersol midt på dagen gir omtrent like mye vitamin-D som en halv flaske tran. Men ikke før i april står solen høyt nok på himmelen til å ha noen god effekt på vitamin-dannelsen i huden.
Det er har vært uenighet om man skal anbefale noen minutter i solarium med et par ukers mellomrom om vinteren for å beholde sommerens høye nivå av vitamin-D. Både Kreftforeningen og Statens strålevern advarer mot solarium på grunn av risikoen for utvikling av hudkreft.

Vitamin-D finnes i ganske få matvarer. Fet fisk som laks, makrell og tunfisk er sikre kilder, sammen med fiskeleverolje (tran). Det anbefalte daglige inntaket er 10 mikrogram per dag.

I mange land er det vanlig å berike matvarer med vitamin-D, ved for eksempel å sette vitaminet til i melkeprodukter. Det gjør vi Norge også.
Mangel på dette vitaminet kan gi slapphet, muskelsmerter og økt risiko for beinskjørhet.
Alvorlig mangel på vitamin-D hos barn kan gi rakitt (også kalt engelsk syke) eller såkalt osteomalaci hos voksne. Disse tilstandene fører til svakhet i skjelett og deformering av knokler. Vitamin-D fremmer opptak av calcium (kalk) fra tarm.

For høyt inntak av dette vitaminet kan også være uheldig og blant annet føre til nyrestein og nyreskade.
For folk i Norge er det svært alminnelig å ha et lavt nivå av vitamin-D om vinteren. Det er lett å forebygge enten ved å ta tran, trankapsler eller et vitamin-tilskudd i form av tabletter som kjøpes reseptfritt på apoteket.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.