I år er det femtiårsjubileum for p-pillen i Norge. I 1967 fikk norske kvinner tilgang til p-pillen, etter at USA hadde fått den på markedet allerede sju år tidligere.
Mange europeiske land kom også før oss.
Gregory Pincus regnes som mannen bak p-pillen. Pincus (f.1903) var biolog og forsker som interesserte seg for hormoner og reproduksjon.
Sammen med kolleger utviklet Pincus den første p-pillen, Enovid. Pincus og medarbeider eksperimenterte blant annet for å se om progesteron (kjønnshormon) kunne hemme eggløsningen. De fant til slutt, i samarbeid med legemiddelindustrien, et kunstig fremstilt progesteron som egnet seg. P-pillen inneholder i tillegg til progesteron også hormonet østrogen.
P-pillen revulosjonerte familieplanleggingen og var på mange måter starten på den store kvinnefrigjøringen. Nå kunne kvinner ta kontroll over sin egen reproduksjon. Det førte nok også til en liberalisering av sex-livet for mange. Man trengte ikke å bekymre seg over uønsket graviditet i samme grad som før.
Se video om p-pille og kvinnefrigjøring
P-pillen inneholder progesteron og østrogen. Disse to hormonene påvirker hormonene LH og FSH fra hypofysen i hjernen på en måte som hemmer modningen av egg i eggstokken og forhindrer eggløsning. Samtidig leder det til at slimet i livmorhalsen blir seigere og mindre gjennomtrengende for spermier. Livmorslimhinnen blir også tynnere og mindre egnet til å ta imot et befruktet egg.
Syv dagers opphold med p-pille er vanligvis lang nok «hormonpause» til at slimhinnen avstøtes; man får en mensliknende blødning og for kort til at et nytt egg rekker å modnes.
Riktig bruk (ikke glemme pille) gir svært god beskyttelse; mindre enn 1 av 100 kvinner som bruker p-pille vil bli gravid i løpet av et år.
P-piller er et godt prevensjonsvalg for mange kvinner. Moderne p-piller er trygge å bruke og har flere positive sider ved siden av prevensjonseffekten. P-pillen gir mindre risiko for bekkeninfeksjon, mindre menstruasjonsplager (både smerter og blødning, samt PMS) og færre godartede cyster i eggstokkene.
P-pillen kan ha plagsomme bivirkninger, men ofte forbigående, kvalme, hodepine, nedstemthet, økt utflod og redusert sexlyst.
Alvorlige bivirkninger er svært sjeldne med de p-piller vi bruker idag. De alvorlige bivirkningene er blodpropp og hjerneslag. Av 100.000 kvinner som bruker p-piller i et år vil omtrent 16 oppleve å få blodpropp.
Hvis ingen av dem hadde brukt p-pille ville forekomsten av blodpropp vært 4. Av 100.000 som bruker p-piller i et år vil 6,7 få hjerneslag. Uten p-pille ville det forekomme 4,8 slag. P-pillebruk forårsaker altså 1,9 ekstra slag per år. Hvis bare kvinner under 35 år brukte pillen ville det bare bli 0,5 slag ekstra.
Noen har sykdom eller spesielle risikofaktorer som gjør at de frarådes å bruke p-pille. Snakk med legen din og be om råd.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.