Virus og bakterier som fører til sykdom har herjet med oss mennesker til alle tider.
Epidemier er smittsomme sykdommer som sprer seg over store, men begrensede geografiske områder.
Pandemi er en verdensomspennende spredning av smittsom sykdom.
De siste ukene har alle medier og alles tanker vært fulle av koronapandemien, dens trusler og store konsekvenser.
Oppi det hele er det lett å glemme at dette ikke er første gang en pandemi rammer oss. Og vi må være forberedt på å møte tilsvarende, truende pandemier også i framtiden.
LES OGSÅ: Alle HAs saker om koronasituasjonen her
Svartedauden har vel alle hørt om. Det var pesten som herjet i store deler av verden og ryddet ut en tredjedel av Norges befolkning på midten av 1300-tallet. Hele bygder ble avfolket.
Spanskesyken var en influensaepidemi som rammet verden da første verdenskrig var inne sin siste fase (1918-19) og som tok livet av mange flere enn de som døde av krigshandlingene; over 50 millioner mennesker. Man regner med at halvparten av jordens var smittet av influensa under den tiden Spanskesyken varte.
Det kom en ny alvorlig influensapandemi i 1957; Asiasyken, med utgangspunkt i Kina, og enda en i 1968; Hongkongsyken. I 2009 fikk vi utbruddet av svineinfluensa som mange av oss husker.
Noen alvorlige og svært smittsomme virussykdommer har vi klart eller nesten klart å utrydde med vaksiner.
Polio (eller poliomyelitt = «barnelammelse») er en slik sykdom. Denne kunne føre til permanente lammelser hos noen og i verste fall død. Den rammet stort sett barn og var foreldrenes store mareritt. Polio forekom i stadig tilbakevendende epidemier over hele verdien. På 1940-50 tallet nådde utbredelsen og antall syke sitt toppunkt. Den tok da livet av 500.000 hvert år! Og det tok lang tid før en utviklet vaksiner. Nå vaksineres en stor andel av verdens barn; mens det i 1988 – det året WHO lanserte et program for å utrydde polio- ble registrert 350.000 tilfeller av polio i verden. I 2019 ble det registert 175!
Kopper ble erklært utryddet for over 40 år siden. Kopper var en stor trussel og en farlig sykdom; 3 av 10 av de som ble rammet døde. I 1959 laget WHO en plan for å utrydde kopper, men arbeidet gikk av forskjellige grunner langsomt. I 1966 var det en rekke utbrudd av kopper i flere verdensdeler. I 1967 intensiverte WHO krigen mot kopper og vaksinedekningen ble etter hvert god. Mot slutten av 1970-tallet registrerte man det siste tilfelle av kopper i verden.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.