Prostata (blærehalskjertelen) ligger rundt den innerste delen av urinrøret, like under blæren. Prostatakreft er vanlig hos menn over 50 år, særlig hos menn med en far og/eller bror med prostatakreft.
I 2014 fikk 4889 menn kreft i prostata og 1093 menn døde av sin prostatakreft.
Mange av symptomene ved prostatakreft kan tilskrives en forstørret kjertel. Symptomene er derfor ikke spesifikke for prostatakreft og kan skyldes andre årsaker, som en godartet forstørret prostata.
Ved tidlig prostatakreft er det som regel ingen symptomer. På et senere tidspunkt kan symptomene være vannlatingsbesvær (startvansker, små urinvolum, etterdrypp, hyppig vannlatning, svie), sviktende ereksjon, smertefull sædavgang, blod i urin eller sæd, smerter i rygg, bekken, hofter eller buk. Andre symptomer kan være vekttap, bensmerter og hevelser i beina.
Utredningen inkluderer minst to PSA-prøver (som er en blodprøve) med ca 6 ukers mellomrom (man bør alltid ha flere prøver for å være sikker på at det virkelig foreligger en for høy PSA), at legen kjenner på prostata med fingeren gjennom endetarmen og undersøker den med ultralyd og MR.
Den endelige diagnosen prostatakreft stilles ved vevsprøver fra prostata.
Mange har hørt om PSA, men hva innebærer den blodprøven?
PSA er en blodprøve som måler konsentrasjonen av prostataspesifikt antigen i blodet og kan tas av fastleger når pasienten ønsker det. Dersom du ønsker å ta en PSA-prøve uten å ha symptomer på prostatakreft, skal legen informere deg om testen og konsekvensene dersom den er forhøyet.
PSA produseres både i godartede og ondartede prostataceller. Derfor er ikke PSA-verdien alene en sikker pekepinn på prostatakreft. I enkelte tilfeller kan man ha lave verdier og likevel ha kreftceller i prostatakjertelen.
PSA-konsentrasjonen i blodet skal måles ved mistanke om kreft i prostata. Den øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.
PSA-verdien alene sier ikke nok, derfor skal man alltid følges opp for å se hvor raskt verdien eventuelt øker. Dette er et viktig hjelpemiddel for å påvise kreft i prostata, følge sykdomsutviklingen og måle virkning av behandlingen.
Nasjonale retningslinjer for prostatakreft anbefaler ikke et organisert screeningprogram for prostatakreft hos symptomfrie menn i dag.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.