Studieåret har nettopp begynt og mange har flyttet hjemmefra for å begynne på høyskole og universitet.
Overgangen kan oppleves overveldende og mange sliter med ensomhet og isolasjon, det viser en stor undersøkelse blant 50.000 studenter.
Nesten 1/3 av studentene opplever ensomhet i en eller flere former; som savn etter noen å være sammen med, utenforskap eller isolasjon.
Ensomhet kan bidra til psykiske plager i form av depresjon og symptomer på angst. Det kan være skremmende å ta initiativ og kontakt med andre, mange unngår den sosiale scenen på grunn av negative tanker om seg selv. For noen blir overgangen fra hjemmet til høyere studier en uventet belastning.
Les også: 4 ting du må vite før du flytter til utlandet
Psykolog Andrew Harar ved Volvat Medisinske senter gir nedenfor mange selvehjelpsråd mot ensomhet.
1 – Vær åpen om ensomheten
Snakk med noen som står deg nær, et familiemedlem eller venn. Ved støtte og råd fra nære, deler du følelsen av ensomheten, setter ord på den og bevisstgjør den ovenfor deg selv.
2 – Vær frempå
Ha en vennlig innstilling til dine medstudenter. Grip sjansen til å smile vennlig og hils på studenter på campus, biblioteket og skolekantinen når du får sjansen, selv om det kan bli litt kleint.
3 – Sosiale medier
På sosiale medier kan du for eksempel finne eventer som interesserer deg. Spør noen om å bli med hvis de melder interesse. Finn noe som passer din smak og kast deg ut i det ukjente ved å dra sammen med andre. Nettdatingsapper og andre møteapper kan også gi deg mulighet til å finne nye venner.
4 – Studiegrupper
Oppsøk eller foreslå studiegruppe på skolen. Det vil skape samhold rundt et felles mål og bidra med støtte og følelse av mestring.
Les også: Vurderer du å studere i utlandet?
5 – Være til stede
Prøv å unngå å lytte til musikk på øretelefoner, scrolle og surfe på mobil og pads på skolen. Det kan ofte gi et inntrykk av at du er opptatt og ikke interessert i å snakke med andre.
6 – Skap deg selv
«Du finner ikke deg selv, du skaper deg selv». Bruk dine ressurser, se dine styrker og voks på dem. Tanken om å «passe inn» må ikke blokkere degi å være den du er.
7 – Interesser og hobbyer
Lag en liste over interesser og hobbyer de allerede har. Det kan være interesseorganisasjoner, sportsklubber, politiske organisasjoner og klubber ved utdanningsinstitusjonen du har interesse av. Du kan også lage en liste over aktiviteter og interesser du ønsker å lære mer om. Du vil alltid finne noen noen likesinnede i studentmiljøet.
8 – Søk mentor
Snakk med noen du kjenner eller kan komme i kontakt som tidligere har gjort det samme som deg; flyttet til samme by og studiested.
9 – Egenomsorg
Gode vaner kan gi ekstra energi og styrke til å oppnå kontakt med andre. Prøv så godt du kan å behandle deg selv og kroppen bra, sunn mat, fysisk aktivitet/trening, tilfredsstillende hvile og god søvn, stress-reduserende aktivitet som meditasjon og yoga kan være svært nyttig. Selvpleie og egentid gir tid til refleksjon og bidrar aktivt til å ta sunne og gode valg.
10 – Aksept
Aksepter at det er normalt og vanskelig å flytte til et nytt sted. At det er en del av din utvikling å endre miljø. Det tar tid å bygge opp et nytt nettverk. Ikke konkluder for tidlig at det ikke finnes muligheter. Men å innse at ting tar tid betyr ikke at du bør sitte på gjerdet og bare vente på at mulighetene byr seg.
11 – Egenkjærlighet
I møte med andre kan negative selv-evalueringer hindre oss i å ta kontakt med andre. Dette fører fort til følelse av utenforskap, ensomhet og isolasjon. Ta et standpunkt mot din egen indre selv-kritiker, observer den, men ikke la den vinne over den sunne delen av deg som ønsker kontakt og givende sosialt samvær med andre. Fortell deg selv at du er god som du er, interessant, og fortjener på lik linje andre andre å ha et rikt sosialt liv.
12 – Oppsøk hjelp
Synes du at det er vanskelig å komme i gang på egenhånd, kan du kontakte skolehelsetjenesten og be om hjelp. Det er ingen skam i det. Psykologhjelp kan hjelpe deg til å komme ut av ensomheten og samtidig jobbe med selvfølelsen, slik at livskvaliteten økes og det blir enklere for deg å få et tilfredsstillende sosialt studentliv.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.