Mange leste bloggen i forrige uke om sykmelding og sykepenger. Og her kommer litt mer info innenfor det samme området. Hvis du lurer på detaljer og hvordan regler praktiseres kan du se mer på nav.no.
Statistisk sentralbyrå melder at arbeidstakere med legemeldt sykefravær (sykefraværsandelen) var 5,8 prosent i 2. kvartal 2016. Det er praktisk talt det samme som for for 2. kvartal 2015, der andelen var 5,9 prosent.
Sykefraværsandelen for kvinner har gått ned fra 7,7 til 7,6 prosent, mens den for menn har holdt seg omtrent uendret på 4,1 prosent.
Egenmeldt sykefravær er ikke med i denne statistikken.
Mange er sikre på at det er legen som avgjør om du har rett til sykepenger.
Men det er reglene i Folketrygdloven som beskriver vilkår for å få sykepenger og det er NAV som skal påse at reglene følges og gi eller avslå sykepenger. Et av kravene for å ha rett til sykepenger er at du må være arbeidsufør på grunn av egen sykdom. (Dette skrev vi litt om i forrige blogg)
Det er ikke legen som bestemmer at du skal være sykmeldt.
Sykmeldingen er faktisk kun et råd fra legen. Det er pasienten som sammen med sin arbeidsgiver som skal finne ut om det er hensiktsmessig med fravær eller tilstedeværelse og graden av dette. Det er NAV som vurderer om det foreligger rett til sykepenger. Arbeidsgiver kan bestride og avvise en sykmelding, dersom arbeidsgiveren kan legge fram gode grunner til å tvile på sykmeldingen.
Du kan ikke uten videre reise på ferie til utlandet når du er sykmeldt.
Du kan som sykmeldt ta ut lovbestemt ferie og dra til utlandet, men du får ikke sykepenger i den perioden. For å ha rett til sykepenger er hovedregelen at du oppholder deg i Norge. Hvis du reiser utenlands, må du krysse av for ferie på sykmeldingsblanketten. Sykepengene stoppes mens du har ferie og perioden for sykepenger forskyves tilsvarende.
Hvis du blir syk i en ferien din, er det ikke bare gå til legen din når du kommer hjem for å få sykmelding for å få til gode de feriedagene du var syk.
Fastlegen kan ikke tilbakedatere en sykmelding. Du må oppsøke en lege på feriestedet og få attest på sykdom derfra. Når du kommer hjem gir du attesten til arbeidsgiveren din og ber om å få utsatt de feriedagene du var syk. Arbeidsgiver kan eventuelt godkjenne egenmeldt fravær.
Du kan ikke få en sykmelding ved å ta kontakt med legen på telefon.
Det er krav om at legen undersøker deg personlig. Mange ganger kan dagen for telefonkontakt godkjennes når det foreligger gode grunner for et senere fremmøte på legekontoret. For eksempel kan det være umulig å få legetime før om en dag eller to.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.