Flere av de undersøkelser man får utført eller mange av de prøver man tar når man er hos legen er screeningprøver. Screening betyr sikting og vi bruker ordet masseundersøkelse på norsk.
Masseundersøkelse innebærer at vi leter etter forstadier til sykdom, tegn på sykdom som individet selv ikke kan merke eller risikofaktorer som på lengre sikt kan føre til sykdom. Mange vil sikkert huske at man tok skjermbildeundersøkelse (røntgen av lungene) for å oppdage tuberkulose på et tidlig stadium.
De meste kjente undersøkelsene idag er kanskje celleprøve fra livmorhalsen til kvinner for å finne forstadier til kreft, og mammografi for å finne brystkreft på et tidlig stadium. På helsestasjon for barn gjøres en rekke undersøkelser for å avdekke sykdommer; for eksempel hofteleddsfeil, vannhode, hjertefeil og nedsatt hørsel eller syn.
En urinprøve ved en vanlig legekontroll vil kunne avsløre sukker som ofte er første tegn på diabetes. Hvis man avdekker spor av blod i en avføringsprøve vil det kunne være tegn på at man har en polypp i tarmen, som i verste fall kan representere kreft.
For høyt blodtrykk eller for høy kolesteroleverdi leter man etter og behandler for å kunne forebygge hjerte- og karsykdommer. Såkalt benmassemåling kan avdekke lav benmasse som gir økt risiko for brudd.
Dette er noen av mange eksempler.
Det er flere krav som må stilles til screening. Skal det være verdt å lete må tilstanden ha en viss forekomst og alvorlighetsgrad. Som regel vil det vil være uforsvarlig å lete etter en tilstand som forekommer svært sjelden eller er er lite alvorlig. Det vil utsette mange for undersøkelser som noen ganger er både ubehagelige og som innebærer en risiko for komplikasjoner. Det vil være lite lønnsomt for både individene og samfunnet.
Vi bruker gjerne begrepet kost-nytte-effekt begrepet i denne sammenhengen. Ressursen vi bruker for å finne et sykdomstilfelle må være innenfor en økonomisk forsvarlig ramme for samfunnet. Et annet viktig forhold er naturligvis at det må finnes en god behandling for den tilstanden vi leter etter. Det har liten hensikt å få vite at man har forstadium til en sykdom, uten å kunne hindre at den utvikler seg!
Medisinsk forskning er på stadig jakt etter nye og bedre metoder for screening, for eksempel blodprøver som kan avdekke kreft i så tidlig stadium at den kan behandles vellykket.
Innlegget er skrevet av Lars Meyer, gynekolog, Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.