Ved partnerbytte eller ubeskyttet sex er risiko for smitte med kjønnssykdommer til stede. Bruk av kondom beskytter. Om man tar den på. Skandinavia ligger dessverre på toppen av Chlamydia-statistikken.
Chlamydia er den hyppigste kjønnssykdommen, og er vanligst blant ungdom under 25 år. Risikoen for smitte er 10 % om du har samleie med en som har chlamydia, og symptomer oppstår mellom 5-14 dager etter smitte.
Chlamydiainfeksjon kan lage blødning ved samleie, småblødninger mellom menstruasjoner, økt utflod og smerter i nedre delen av maven. Man kan også få svie og ubehag i skjeden og smerter ved vannlating. Men Chlamydia gir ikke alltid symptomer, og i 60 -80 % av tilfellene gir infeksjonen ingen merkbare plager. Av denne grunnen tas ofte chlamydiaprøve av unge kvinner når man gjør en gynekologisk undersøkelse.
Er du usikker på smitte er det fint å si ifra til gynekologen, og be om en prøve.
Mykoplasma er en infeksjon som ligner på Chlamydia, men er litt mer sjelden. Det er viktig å kontrollere at infeksjonen er bekjempet, 6-8 uker etter at antibiotikakuren er fullført.
Gonoré er en kjønnssykdom som er sjelden i Norge, men som er hyppigere utenlands. Som chlamydia er den seksuelt overførbar, og smitter som kjønnssykdommer generelt også ved oralsex. Ved smitte kan man få kraftig gulgrønn utflod fra skjeden, brennende smerter ved vannlating og smerter i underlivet. Gonoré behandles med antibiotikum.
Herpes smitter ved sex. Det finnes 2 typer. Leppeherpes eller HSV 1, og underlivsherpes eller HSV 2. Begge smitter både ved vaginalt samleie og oralsex. Noen får smertefulle sår av en herpesinfeksjon mens andre merker mindre. Det første utbruddet vil alltid være det mest smertefulle. Vær forsiktig med tanke på smitte om du se herpesblemmer i underlivet eller på leppene. Her overføres herpes ved kontaktsmitte.
Herpes kan en sjelden gang smitte rett før man ser blemmene, og før partner merker et utbrudd. Symptomer på herpes er kløe eller kribling i huden, på leppe eller i underliv. Deretter kommer smertefulle sår. Smerte ved vannlating kan forekomme.
Herpes behandles med antivirale midler, lokalbedøvende krem og smertestillende ved behov. Ved hyppige utbrudd kan man ta forebyggende medisin.
Kjønnsvorter smitter ved hud til hud-kontakt, og skyldes HPV (Humant Papillom Virus) 6 og 11. Noen er redde for at kjønnsvorter kan gi celleforandringer. Det gjør de ikke. Det er andre HPV som er ansvarlige for celleforandringer.
Etter smitte med kjønnsvorter kan man være mer eller mindre plaget. Noen har bare et utbrudd, og aldri noe mer. Andre kan få hyppigere utbrudd. Vortene kan behandles med krem, frysing eller kirurgisk fjerning avhengig av hvordan de sitter og hvordan de ser ut. Man kan vaksineres mot HPV om man ikke allerede er smittet. Gardasil beskytter mot kjønnsvorter. Du trenger 3 vaksiner gitt i løpet av 6 måneder.
Teksten er skrevet av Helena Enger, gynekolog, Volvat Medisinske Senter, Oslo.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.