Myter og misforståelser om spiral.
Moderne kopperspiraler kom på 1960-tallet og hormonspiralen i 1994. Disse brukes av millioner av kvinner over hele verden, og er en av de sikreste prevensjonsmetoder som finnes.
Gamle spiraler kunne medføre økt risiko for infeksjoner. Dagens spiraler medfører ikke noen økt risiko for egglederbetennelse eller bekkeninfeksjon.
Hvis man under spiralbruk er uheldig og får underlivsinfeksjon er det ikke nødvendig å ta spiralen ut før man behandles med antibiotika.
Det er heller ikke holdepunkter for at man bør unngå samleie eller tampongbruk i tiden like etter innsetting av spiral.
Allikevel har man sett at det er en liten økning av infeksjonsfare de første 20 dagene etter innsetting av spiral, men det ses svært sjelden.
Mange tror at man må ha født barn før spiral kan settes inn. Det er ikke noe i veien for å sette inn spiral både hos unge og eldre kvinner før de har født. Innsettingen kan da føles noe mer smertefull, men vanligvis går det helt greit.
Det er heller ingen større risiko for at spiralen blir støtt ut selv om den settes inn før du har født.
Det er en utbredt oppfatning om at det er vondt å sette inn en spiral. Vanligvis kjenner man lett smerte ved innsettingen, som tar et par minutter. Noen kan føle kvalme og uvelhet. Etterpå er det litt ømhet, som mange sammenlikner med menstruasjonssmerter. Dette gir seg innløpet av noen timer.
Noen har hørt at spiralen kan «vandre» i kroppen. Svært sjelden perforerer spiralen livmorveggen under innsettingen, og kan bli liggende i livmorveggen eller i bukhulen. Ved innsetting hos gynekolog utføres alltid ultralydundersøkelse for å bekrefte at spiralen ligger korrekt.
Hverken kopperspiral eller hormonspiral påvirker eggløsningen.
Spiral gir ikke økt risiko for graviditet utenfor livmoren.
Spiral er ikke et abortmiddel. Begge typer spiraler hemmer befruktning.
Hormonspiralen er litt sikrere enn kopperspiralen, og har en fordel ved at den oftest reduserer menstruasjons-blødningene ganske mye. Noen kvinner opplever å ikke blø i det hele tatt.
Noen kan tenke at hormonspiralen er kostbar å anvende, men man må huske på at den kan sitte inne 5 år før den eventuelt må skiftes.
Innlegget er skrevet av Lars Meyer, gynekolog, Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.