Stress påvirker kroppen og sinnet. Stress kan påvirke helsa di uten at du oppfatter det.
Stress kan gi kroppslige plager, påvirke tankene dine, følelsene dine og oppførselen din.
Alle opplever stress og det påvirker alle.
Les vår forrige blogg om stress
Stress er kroppens reaksjon på truende situasjoner – enten reelle eller som oppleves som truende. Når mennesket føler seg truet skjer det en kjemisk reaksjon i kroppen, en stress-respons eller det man kaller en «fight or flight» reaksjon. Hjertet begynner å så raskere, pusten går fortere, musklene spennes og blodtrykket går opp. Du er klar til å reagere på trussel eller fare. Det er slik du fra naturens side beskytter deg selv.
Det vil være forskjellige ting som utløser stress hos den enkelte, det som for noen fortoner seg som en bagatell vil for andre oppleves som ubehagelig og truende.
Vi er i stand til å håndtere en viss mengde stress, det kan gjøre at vi presterer bedre. Men vi tåler dårlig langvarig, kronisk stress. Det får konsekvenser. For mye stress er skadelig både for den fysiske og psykiske helsa vår.
Stress kan medvirke eller være årsak til plager fra muskel-skjelettsystemet. Ved stress øker blant annet utskillelsen av kortisol. Kortisol demper betennelsesprosesser og kan moderere smertesignaler som sendes til hjernen. Det kan gjøre kroppen bedre i stand til å prestere. Ved kronisk stress vil økt kortisolnivå virke motsatt. I stedet for å virke smertedehemmende vil det virke smertefremmende. Ved stress vil også kunne se at tilheling av skader og sår tar lengre tid enn normalt.
Muskelspenninger kan skyldes stress. Alle kjenner begrepet «å senke skuldrene». De aller fleste har nok kjent at muskler i rygg og nakke blir stramme og ømme når vi er stresset. Det er grunn til å tro at slike spenninger kan ramme alle muskler i kroppen. Eksakt hva som skjer når slike spenninger er tilstede over lang tid er vi usikre på, det er sikkert flere faktorer som spiller sammen.
Mange ender opp i onde sirkler. Vi vet at fysisk aktivitet er stressdempende. Ved skade eller smerter i muskel- og skjelettsystemet blir vi ofte inaktive, fordi det er vondt å trene eller i det hele tatt å bevege seg. Det er derfor svært få tilstander der man anbefaler absolutt ro. Det er tvert imot viktig å være i aktivitet så langt smerten eller skaden tillater det. Men ofte vil man trenge råd om hvilken trening og hvilke øvelser som er hensiktsmessige.
Smerte med funksjonsnedsettelse vil føre til stress i seg selv. Man blir kanskje redd at man feiler noe alvorlig eller får vansker med å greie jobben sin. Stress kan føre til smerte og smerten leder til stress. «Explain pain» er derfor et viktig prinsipp når man behandler smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet. Det er stressdempende og har gunstig effekt i behandlingen.
Det vi kaller stressmestring er derfor viktig. Det kan forebygge utvikling til kronisk smerte, redusere rekonvalesens-tiden og gi bedre livskvalitet.
Innlegget er skrevet er Kim Westad, fysioterapeut ved Volvat Medisinske Senter, Hamar.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.