Som arbeidstaker har du både en rekke rettigheter, men også plikter når det gjelder sykmelding og sykepenger.
Noen ganger hører vi uttalelser som likner på denne; «Jeg måtte sykmelde meg».
Bortsett fra når det gjelder adgangen til egenmelding er det leger (og i noen tilfeller kiropraktorer og manuell terapeuter) som av samfunnet er tildelt ansvaret for å bedømme om en person er syk nok til å kunne være borte fra arbeid og motta sykepenger fra arbeidsgiver og NAV. Det er altså ikke personen selv som er satt til å bedømme sin evne til å utføre arbeid, men legen. «For at medlemmet (av Folketrygden) skal få rett til sykepenger, må arbeidsuførheten dokumenteres med legeerklæring.»
Formålet med sykepenger er å gi kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt for yrkesaktive medlemmer, som er arbeidsuføre på grunn av sykdom eller skade. Sykepenger er et velferdsgode som er hjemlet i Folketrygdloven.
Loven setter i virkeligheten strenge krav til regler for sykmelding og sier for eksempel:
«Sykepenger ytes til den som er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l., gir ikke rett til sykepenger.»
Man kan altså ikke sykmeldes for andres sykdom enten det gjelder ektefelle, barn eller gamle foreldre. Omsorgsbelastning gir ingen rett til sykepenger.
Sykdom i familie, sorgreaksjoner, konflikter på arbeidsplassen, økonomiske problemer, skilsmisse, dødsfall eller alminnelige bekymringer og livshendelser gir i seg selv heller ikke rett til sykepenger.
Videre sier loven:
«Vurderingen av arbeidsuførheten skal ta utgangspunkt i en funksjonsvurdering. Legen skal alltid vurdere om medlemmet kan være i arbeid eller arbeidsrelatert aktivitet.»
Hvis du er sykmeldt 50% betyr ikke det nødvendigvis at du skal være til stede på jobben halve tiden.
Sykmeldingsprosenten sier ingen ting om tilstedeværelse på jobben. Den sier forteller om antatt funksjon. Noen har kanskje behov for å jobbe i halvt tempo, men kan være til stede hele arbeidstiden. Andre kan jobbe i fullt tempo, men ha behov for kortere dager. Mange variasjoner er mulige og det gjelder å å finne en god løsning sammen med arbeidsgiver.
Hvis en er 100 prosent sykmeldt må du ikke holde deg borte fra arbeidsplassen.
For mange vil det være gunstig å holde på den sosiale kontakten med arbeidsplassen sin i en sykdomsperiode, og gjerne gradvis delta i jobbaktiviteter eller få andre oppgaver etter hvert som man friskner til. Arbeidsgivere har ganske streng tilretteleggingsplikt, slik at den sykmeldte kan få deltatt på arbeidsplassen så raskt som mulig.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.