Kreft i tykktarm og endetarm utgjør omtrent 15 prosent av alle krefttilfellene i Norge, og den er derfor den vanligste krefttypen (brystkreft er den vanligste hos kvinner og prostatakreft den vanligste formen blant menn).
I 2016 ble det registrert 4523 tilfelle av tarmkreft i Norge.
Tykktarmskreft forekommer sjelden i aldersgruppen 30 – 40 år, men øker etter 55 – års alder. Det er litt flere menn enn kvinner som får tykktarmskreft.
Det er ikke noen sikker årsak til tykktarmskreft, men vi vet at det hos noen er en arvelig komponent.
Vi vet at fiber i kosten ( grove kornprodukter, frukt og grønnsaker), regelmessig fysisk aktivitet (minst 30 minutter hver dag), lavt alkoholinntak, og normal vekt gir en viss beskyttelse.
Symptomer på tykktarmskreft er fraværende i tidlig stadium. Noen får diagnosen i forbindelse med en rutineundersøkelse. Et vanlig tegn er blod og slim i avføringen. Hvis svulsten sitter langt ned mot endetarmsåpningen vil blodet ha rød farge som ferskt blod har. Hvis svulsten sitter høyt opp i tykktarmen vil blodet endre farge og føre til at avføringen blir mørk eller svart. Noen ganger er blødningen så liten at den ikke vil gi seg til kjenne gjennom det blotte øye. Men en avføringsprøve kan testes for små, usynlige blodmengder på legekontoret ditt. Og mange får nok utført denne testen ved helsekontroll hos legen sin etter fylte 55 år.
Andre får symptomer i form av endret avføringsmønster, det kan være både diaré og forstoppelse. Noen føler seg oppblåst og noen reagerer på at de syns det et vanskelig å tømme seg ordentlig. Magesmerter og vekttap forekommer også. Noen får påvist lav Hb eller blodposent fordi det småblødninger fra svulsten hele tiden.
Mange godartede tilstander kan gi symptomer som likner på dem ved tykktarmskreft. Blødning kan skyldes hemhorrhoider, ulcerøs colitt eller Crohns sykdom. Endringer i avføringsmønster kan skyldes cøliaki eller irritabel tykktarm (IBS).
Rådet må være at den som opplever endret avføringsmønster, magesmerter og blod i avføringen bør snakke med legen sin om tarmundersøkelse (colonoscopi) er nødvendig.
Hovedbehandlingen ved tykktarmskreft er kirurgi. Ved operasjonen fjerner kirurgen den delen av tarmen der svulsten sitter. Hos noen må tarmen legges ut på magen etter slik behandling. Mange vil i tillegg få tilbud om behandling med cellegift eller strålebehandling.
Kreft i tykktarmen er en alvorlig tilstand, men heldigvis blir mange friske etter behandlingen.
Fra 2019 vil vi Norge innføre et såkalt screeninprogram for å oppdage tykktarmskreft så tidlig som mulig. Da vil alle over 55 tilbys en test for å oppdage usynlig blod i avføringen .
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.