Faktorer vi selv har herredømme over påvirker kreftrisikoen.
Vi kan sannsynligvis redusere antall krefttilfeller med 30-40 prosent hvis vi greier å endre levesett og kosthold. Hvis vi i tillegg fikk alle røykere til å slutte vil kreftrisikoen reduseres med 50 prosent.
Kreftforekomst og krefttype er forskjellig fra land til land. Mennesker som flytter til et nytt område blir snart påvirket av kreftmønsteret i sitt ny land. Det viser at miljøfaktorer og ikke bare arv er av stor betydning for å få kreft.
Mange studier bekrefter at frukt og grønnsaker minsker risikoen for flere kreftformer. Et rikelig inntak vil kunne forebygge 20% av krefttilfellene.
Stort forbruk av rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykktarm og endetarm.
Fedme gir økt risiko for å få kreft i livmor, bryst og nyrer.
Et stor alkoholkonsum øker risikoen for å få kreft i bryst, tykktarm, endetarm, munnhule, svelg, strupehode, spiserør og lever.
Vi har ikke nok kunnskap til å si hvilke typer frukt og grønnsaker som «er de beste».
Men det ser ut til at bladgrønnsaker (hodekål, rødkål, rosenkål, salat og spinat) gir god beskyttelseseffekt. Brokkoli og blomkål virker også bra.
Sterkt fargede grønne og gule frukter og grønnsaker ser ut til å ha en spesielt beskyttende effekt.
Rå grønnsaker er trolig bedre enn kokte. De fleste rotgrønnsaker, med unntak av gulrøtter ser ut til å være mindre aktive.
Nedenfor finner du noen anbefalinger fra World Cancer Research Fund. Disse er i høy grad samsvarende med anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring.
Velg et plantebasert kosthold med grønnsaker, frukt og belgfrukter..
Unngå undervekt og overvekt.
Sørg for daglig fysisk aktivitet som tilsvarer en times rask gange. I tillegg bør man minst en gang i uka ha en time med intensiv aktivitet.
Spis 400-800 gram grønnsaker og frukt hver dag.
Spis 400-800 gram kornprodukter, belgfrukter og poteter daglig. Begrens inntaket av raffinert sukker.
Alkohol anbefales ikke. Inntaket bør begrenses til 20 gram for menn og 10 gram for kvinner.
Inntak av rødt kjøtt bør begrenses til 80 gram om dagen. Det er en fordel å velge fisk, fjørfekjøtt eller viltkjøtt.
Begrens forbruket av fett, spesielt animalsk fett. Velg vegetabilske oljer.
Begrens inntaket av salt.
For de fleste av oss vil det være vanskelig å følge alle disse anbefalingene til punkt og prikke. Men de fleste vil kunne spise og leve litt sunnere. Idag er det daglige inntak av frukt og grønnsaker blant norske kvinner og menn like over 300 gram. Man tror at en økning til 500 gram per dag vil kunne redusere kreftforekomsten med ca. 20 prosent.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.