OBS! Historier som kan oppfattes som skremmende følger – Les på eget ansvar.
Tror du på spøkelser? (Foto: Rob Prouse)
Har du sansen for det overnaturlige, eller tror du ikke på at det finnes noe slikt som spøkelser? Uansett om du tror på det paranormale eller ikke, kan det være interessant å høre hva som blir sagt om hjemsøkte steder. Her finner du en kort liste over noen av stedene i Norge hvor det sies at det spøker som mest.
1. Akershus Festning
Denne er kanskje den mest kjente av dem alle. En kongeborg ble bygget her i 1299 som et tilholdssted for kongens representanter, og senere ble Akershus Festning bygget på samme sted. På 1800-tallet ble festningen et militært hovedkvarter. Fra 1820 ble det også brukt som fengsel, og var på den tiden Norges strengeste.
Mange fanger ble henrettet på festningen, og det er nok disse som skal gå igjen. De som arbeider der er redde for hviskelyder, og flere har opplevd å bli dyttet i ryggen. Mange har også hørt skrapelyder langs gangene.
Fra den gangen da kongeborgen stod der begravde arbeiderne en levende hund, noe som skulle bringe lykke. I stedet brakte denne hunden ulykke over dem som så hundens gjenferd i øynene. Trykk her for å lese mer om Malcanisen, hunden som lurer i kjelleren.
Senere sultet en kammerpike i hjel, og det sies at man kan se henne gå igjen i Margaretasalen- Uten ansikt.
Et gammelt bilde av festningen, antakelig fra 1860-årene. (Foto: Per Adolf Thorèn, 1830-1909)
2. Nes Kirkeruiner
Det går mange myter og historier rundt om Nes Kirkeruiner, og flere av disse har vært på folkemunne i over hundre år. Spesielt handler dette om en prestekledd skikkelse som vandrer rundt i ruinene om natten. Dette skal være gamlepresten Jacob Christian Finckenhagen, som var prest i Nes mellom 1800-1837. Noen sier at barna hans skal gå igjen på området, etter å ha blitt murt inne bak alteret. Noen mener også at Jacob Christian skal ha hengt seg selv inne i kirken, mens andre sier at han døde av alderdom. Det fortelles også om elektronikk som slutter å virke i området og om lys som plutselig begynner å blinke.
3. Blaafarveværket på Modum
På Blaafarveværket på Modum i Buskerud, sies det at en mann kalt Blåmannen går igjen. Hans egentlige navn var Hans Simen Paulsen Røtter, og han levde fra 1806-1867. I ettertid er han også kjent som «Hans med knappene», på grunn av sin gjenkjennelige uniform og for gruvelampen han bærer. Det sies at han dukket opp i forkant av en ulykke, slik at arbeiderne skulle rekke å komme seg ut av gruven. Samtidig førte han med seg frykt, fordi noen kom til å dø etter at han hadde vist seg.
Den verste ulykken skjedde like før jul 1854, da Blåmannen måtte vise seg hele tre ganger før arbeiderne skjønte at det var en advarsel, og at de måtte komme seg ut. Da var det allerede for sent. Seks gruvearbeidere mistet livet den gangen, mens de sjuende, som kom sist inn, overlevde så vidt. Det er han som fortalte om Blåmannens ankomst. Du kan lese mer om Blåmannen ved å trykke her.
Blaafarveværket var i drift fra 1783-1898, og er i dag et museum med informasjon om gruvedriften som var.
4. Gamle Lier Mentalsykehus
Når det gjelder akkurat denne, grøsser jeg bare av å høre navnet. Her skal det ha pågått mye tvilsom aktivitet, blant annet er det gamle mentalsykehuset kjent for å ha drevet med lobotomi, og pasientene skal også ha blitt brukt som forsøkskaniner for bruk av LSD som medisin for mentalt syke. I tillegg er det også blitt drevet med elektrosjokk.
De som har vært og utforsket Gamle Lier Mentalsykehus, forteller at den tunge stemningen er til å ta og føle på. Man merker at det har skjedd mye grusomt innenfor disse veggene.
Sykehuset bestod opprinnelig av 12 bygninger, men i senere tid har flere av disse blitt nedlagt. I dag er det bygningene H, C, og G som fortsatt er i drift, mens det er i bygningene A, D og E det spøker. Flere har opplevd at kameraer har sluttet å virke i nærheten av bygning E, og noen har til og med oppdaget at bilder de tok under turen dit, har blitt slettet fra kameraet, og at kameraet har tatt bilder selv. Dette kan du lese mer om her.
Gamle Lier Mentalsykehus ligger i Lier, ikke så langt fra Drammen. (Foto: Jarle Naustvik)
5. Bærums Verk
Bærums Verk sies å være et av de mest hjemsøkte stedene i Norge. Det er blant annet på Værtshuset ryktene går, serveringsstedet som blir regnet som Norges eldste. Det er blitt drevet siden 1640, og fra 1700-tallet ble det eid og drevet av Anna Krefting. Mange mener at det er hun som går igjen her. Flere ganger har hun blitt observert i 2. etasje, hele tiden kledd i grønt.
Også i administrasjonsbygget pågår det uforklarlig aktivitet. Til presis samme klokkeslett ringer telefonen på møterommet, og de som har forsøkt å ta den, har bare hørt en rar pipelyd fra røret. Telenor har vært og sjekket problemet, men finner ingen løsning.
Når arbeiderne kommer på jobb om morgenen, står hele sentralbordet og blinker. Senere har de funnet ut at det kommer fra lunsjrommet, noe som tidligere var soverommet til godseier Conrad Clausen. Mange tror at han går igjen på stedet. Clausen overtok driften av jernverket som 18-åring, og døde da han var 31 år. Noen tror at det er hans tidlige bortgang som er årsaken til at han går igjen.
Som du ser, er det flere personer som går igjen på Bærums Verk, noe som har ført til denne åndelige aktiviteten som enkelte har fått kjenne på kroppen. Er du interessert i å lese mer om hjemsøkingen av Værtshuset på Bærums Verk, kan du trykke her.
Værtshuset på Bærums Verk. (Foto: Randi Hausken)
6. Nidarosdomen
Du har sikkert hørt om Munken i Nidarosdomen, som sies at skal gå igjen i denne kirken. På nattetid høres det stadig orgelmusikk og messesang. Munken ble først sett i 1924 da han skal ha dukket opp i søylegangen med munkekutte. Det var bispinne Marie Gleditsch som først oppdaget skikkelsen. Etter å ha begynt salmesangen i Mariakapellet, ser hun et kuttekledd vesen dukke opp i søylegangen, for så å forsvinne rett gjennom en av tilhørerne. Det er også blitt sagt at den munkekledde hadde en blodig stripe over halsen.
Samtidig er det noe som sår tvil over myten om munken i Nidarosdomen; Kirkeguiden Knut Ola Naastad Strøm har fortalt i en artikkel i Laagendalsposten at det aldri har vært munker direkte tilknyttet til Nidarosdomen. Likevel er ryktene og historiene om munken mange, og det er vanskelig å vite hva man skal tro.
Vil du lese mer om hjemsøkte steder i Norge, kan du trykke her.
Kanskje mener du at alt dette bare er tøys og tull, eller kanskje har du opplevd noe selv? Eller vet du om et sted det spøker i området rundt deg? Fortell om dine meninger og erfaringer i kommentarfeltet!
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.