17. mai er for meg barnas dag ♥ med 17’mai-tog, is og pølser i lange baner….
- og den er rett rundt hjørnet, hva skal du servere ? I år faller 17 mai rett etter pinsen, så man må handle inn det man trenger noen dager i forveien. Da gjelder det å ha planen klar – her er mitt tips til enkel og god mat, som passer ypperlig for både lommebok, tidsklemma og slitne ben !!!
Pølser – spekemat – iskake ♪♫ Enkelt og godt ♥
Her får du en digg oppskrift på gratinerte pølser i brød med hot tomatsalsa ♫ Tips til spekemat med oppskrift på god hjemmelaget potetsalat og eggerøre, samt en av verdens beste iskaker, ja nesten i hvert fall !!
Gratinerte pølser i brød med hot tomatsalsa ♫
- Pølser, bruk dem du liker best
- Pølsebrød
- Rødløk, hakket
- Mais, hermetisk
- Tomatsalsa *
- Revet ost
- Timian
- Legg pølsebrød i en ildfast form.
- Legg i pølsene.
- Legg på rødløk, mais, tomatsalsa og revet ost.
- Dryss over litt frisk timian, ikke så mye, den har ganske sterk smak. Ingen krise hvis du dropper den.
- Stekes i stekeovn, 225 grader i ca. 15 minutter.
Tomatsalsa med chili
Nydelig, hot og god tomatsalsa, som kan serveres både varm og kald.
Ypperlig til tex-mex mat og som tilbehør på pizza, pølser og burger -eller brukes som dipp ♫♪ Denne kan du oppbevare i kjøleskapet ca. 1 uke, så lag den gjerne noen dager før den skal serveres.
Ingredienser:
- 0,5 rødløk
- 1 fedd hvitløk
- 1 rød chili
- 0,5 ss flytende honning
- 400 g grovhakkede tomater, hermetiserte
- 1 ss limesaft
- Salt og pepper
- Koriander
Sånn gjør du:
- Finhakk rødløk og hvitløk (eller bruk hvitløk på tube).
- Del chili på langs og fjern frøene. Finhakkes.
- Ha alle ingrediensene, bortsett fra koriander i en kasserolle.
- La det småkoke uten lokk i ca. 15 minutter.
- Tilsett grovhakket koriander mot slutten av koketiden.
- Smak til med salt og pepper.
- Serveres varm eller kald.

♥
Spekemat med potetsalat og eggerøre ♫
Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking.
Å speke betyr å tørke.
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet – noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.
Mange av oss spiser spekemat 17 mai, som stort sett lager seg selv.
Når dere kommer slitne hjem etter en lang dag er det fint med noe lettvint og godt.
Skal dere ha gjester er spekemat både godt, lettvint og lekkert å servere.
Hvis du lager potetsalaten dagen før -er det kun eggerøren du trenger og steke på selveste dagen.

♥
Potetsalat:
- 1,2 kg avkjølte, skrelte, kokte gode poteter, kuttes i biter
- 1 purre, i ringer
- 1 finhakket gul løk
- 1 ‘næva’ hakket sylteagurk
- 1 ss grov sennep
- 1 box lett-rømme
- 1 pose majones, ikke lettmajones
- 0,5 dl sylteagurk-lake
- Salt & pepper
♥
♥
Eggerøre
Til 4-6 porsjoner:
- 10 egg
- 1,5 dl melk
- 1 ts salt
- Gressløk
- Stekesmør
- Smelt smør i en stekepanne på middelsvarme.
- Visp sammen egg, melk og salt.
- Hell blandingen i stekepannen, dryss over gressløk.
- Stekes under omrøring, bruk en tresleiv eller lignende, til eggerøren er ferdig stekt.
Eggerøre er obligatorisk tilbehør til spekemat ♫♥♫ Hvis du ønsker og tilberede den i mikrobølgeovn eller i stekeovn kan du finne oppskrift på det her.
♥
Osteiskake med jordbær & bringebærcoulis
God iskake, som passer til mange anledninger ღ Denne kan lages mange dager, hvis ikke uker før servering. Oppbevar den i fryseren til 30 minutter før servering.
Velg selv om du vil ha bringebærcoulis på toppen av kaken eller servere den ved siden av.
Kan gjerne serveres med sesongens frukt eller bær.
Iskake:
- ½ pk digestive kjeks
- 100 g smør
- 3 dl kremfløte
- 1 ts vaniljesukker
- 3 stk eggeplommer
- 1 ½ dl sukker
- 1 beger kremost naturell, jeg brukte philadelfia
- 3 stk eggehvite
- 4 ss jordbærsyltetøy
Smuldre kjeksen. Smelt smøret og rør sammen med kjeksen.
Trykk det utover i en springform (24-26 cm), med bakepapir i bunnen.
Pisk fløte og vaniljesukker til krem i en skål.
Rør sammen eggeplommer, sukker og kremost i en skål og stivpisk eggehviter i den tredje.
Bland alt forsiktig i sammen, bland inn eggehviten til slutt og hell det over i springformen.
Ta en kniv eller slikkepott og rør litt forsiktig rundt.
Syltetøyet skal ikke blande seg med massen, bare bli marmorert inn i kaken.
Ta ut kaken 30 minutter før servering.
Bringebærcoulis:
- 400 g frosne bringebær
- 200 g melis
- 4 ss sitronsaft
Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den. Denne kan du oppbevare i kjøleskapet.





.. (¯ `•.\|/.•´¯) GRATULERER MED DAGEN !!
░(`✿◠‿◠).•´¯)
.. (_.•´/|\`•._).. .•.¸¸.٭✻.☆ ´¯` •.•.¸¸
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.