HVITE ASPARGES i butikkene ♪♫ Løp og kjøp – smaker helt nydelig !!!
Grønn og hvit asparges er den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken.
Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Den hvite asparges inneholder ikke klorofyll, så lenge den er fratatt sollys -og det er grunnen til hvit i stedet for grønn farge.
Hvit asparges har en treaktig overflate og må skrelles før tilberedning.
Den har en mildere smak enn den grønne.
Her får du to gode oppskrifter med hvit asparges, som passer ypperlig til forrett eller en god lunch.
Smørdampet hvite asparges med spekeskinke
Ingredienser:
- 500 g hvit asparges
- 3 dl vann
- 50 g meierismør
- 2 ts sukker
- 1 ts salt
- 1 ss sitronsaft
- Pepper
- 100 g spekeskinke i tynne skiver
- Persille
- Basilikum
Fremgangsmåte:
Skrell aspargesen.
Skjær vekk de nederste 2–3 cm.
Kok opp vann i en vid kjele, sammen med smør, sukker, salt og sitronsaft.
Legg i aspargesen.
La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt.
Det tar ca. 5-10 minutter og koke hvit asparges, det varierer selvfølgelig etter tykkelsen.
Kjenn forsiktig med en gaffel om den er mør.
Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen og den blir godt glasert
i smørvannet.
Legg den smørkokte aspargesen på ett fat.
Hell over resten av smørvannet.
Krydre med litt pepper.
Legg på spekeskinke og dryss over friske urter.
Hvit asparges med røkelaks & frisk hvitvinsaus
Du trenger :
- 500 g hvit frisk asparges
- 100 g røkelaks
- Hvitvinsaus *
Fremgangsmåte:
- Skrell aspargesen. Bruk en potetskreller eller aspargesskreller.
- Skjær av de nederste 2-3 cm på aspargesene.
- Kok opp rikelig med vann i en romslig kjele.
- Tilsett 2 ts salt og 1 ts sukker pr. liter vann.
- Legg i aspargesene og kok dem knapt møre i ca. 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen
Hvitvinsaus:
- 2 eggeplommer
- 2 ss tørr hvitvin
- 1 ss limesaft
- 1 dl crème fraîche lett
- Salt
- Hvit pepper
Sånn gjør du:
- Rør sammen eggeplommer, hvitvin og limesaft i en bolle.
- Sett den over en kjele med kokende vann.
- Rør hele tiden til blandingen tykner.
- Ta bollen opp av vannbadet og rør inn crème fraîche.
- Smak til med salt og pepper.
Legg aspargesen på ett fat.
Hell forsiktig over hvitvinsausen.
Legg på røkelaks og dryss over friske urter.


Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.