• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

KÅL – Husmannskost fra Sør Fron !

12. oktober 2016 av Edel Randgaard

KÅL er en tradisjonsrett fra Gudbrandsdalen. KÅL er egentlig en kjøttsuppe med erter ✿

KÅL

Min mormor vokste opp på gården Haverstad Søre, som min oldefar Karl Iversønn Gyttingslien kjøpte i 1902, han tok da navnet etter gården Karl Haverstad.
Regner med at mormor spiste mye KÅL i løpet av sine 98 leveår ♥

Sitat fra Fron Historielag:
”Kål” er ein tradisjonsrik matrett som har røter langt attende i tid.
Dei kokte kål av kjøt og flesk, dei tilsette også erter og gryn frå eigen kålhage,
samt potet mot slutten av koketida.
Ofte måtte karfolka hjelpe til med å hogge opp kjøt- og beinstykka som skulle i kålen.
Av og til laga dei kålstappe ved å fløyte av feittet i kålgryta og knuse poteter i.
Kål var ein svært vanleg rett her i distriktet, og vart ofte kokt ein gong i veka på gardane.
Dette var gjev kost.
Somme meiner denne retten har fått namnet sit frå at dei sa dei skulle ”gjere kål” på gamle skankar og andre matrestar.

KÅL

Det finnes sikkert utallige oppskrifter, dette ble min utgave: En blanding av oppskriften til
Fron Historielag og tips fra ‘Kål -elskere’ fra Gausdal, samt litt sunn fornuft !

Du trenger til 8 porsjoner:

  • ca. 3 kg lettsaltet skinkeknoke
  • 250 g hel byggryn
  • 250 g gule erter
  • 5 stk gulrøtter
  • 10 poteter
  • 4 liter vann
  • Salt
  • Pepper

Sånn gjør du:

  1. Vann ut byggryn og erter i lettsaltet vann, over natten. Sil av vannet og skyll dem.
  2. Kok opp vann og skinkeknoker i en stor kjele og skum av på toppen for å få en så klar suppe, som mulig. Når du har skummet av, skru ned varmen og tilsett byggryn og erter.
  3. La dette koke på svak varme, det skal bare såvidt boble i vannet, til kjøttet er kokt, det tar 2-3 timer.
  4. Ta kjøttet opp av gryten og legg det til side.
  5. Skrell og skjær opp gulrøtter og poteter i biter og tilsett grønnsakene i suppen. Noen koker potetene hele i suppen og serverer dem sammen med kjøttet etter at de har spist suppen.
  6. Kok suppen videre til grønnsakene er møre.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Rens svineknokene fri for ‘fett og slintrer’.  Det ble  igjen 650 g rent kjøtt etter at 2,7 kg svineknoker var kokt og renset.
  9. Legg kjøttet tilbake i suppen eller server kjøttet ved siden av.
  10. ‘Kål’n’ serveres med godt flatbrød.
KÅL
Vanner ut erter og byggryn ! Herlige skinkeknoker med masse godt kjøtt !!!

 

KÅL
Byggryn og erter er ferdig utvannet. Svineknoker klare til koking.

 

KÅL
Suppe, grønnsaker og kokte svineknoker

 

KÅL
Skjærer opp svineknoke

 

KÅL
Hovedhuset på Haverstad Søre – Sør Fron – Gården er fredet av riksantikvaren ! Her bodde mine oldeforeldre Karl og Randine sammen med sine 9 felles barn. Det var skole i 2 etg.

 

KÅL
Min Oldemor Randine Haverstad og min mor’s kusine Solveig. Haverstad Søre i 1930.

«Dæ æ berre ein ting som æ bære heill kål – og dæ æ oppattværnt kål og pæinnkaku» !

Oppskrift på pæinnkaku og sprøstekt bacon finner dere her.

STÆRE GODT – HA TI DØKK !!!!

KÅL

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Edels mat & vin Tagged With: høstmat, husmannskost, kål, Mat, middag, suppe

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2022 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.