• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Paskha !!

10. april 2017 av Edel Randgaard

Paskha betyr på russisk PÅSKE.
Paskha er en dessert, som opprinnelig ble laget i ortodokse land.

Paska

Den blir laget i løpet av Holy Week, uken før påsken og siste uken i fasten og deretter brakt til kirken for å bli velsignet på den første offisielle feiringen av Jesu oppstandelse, mellom solnedgang på påskeaften og soloppgang på første påskedag.

Paskha er laget av bøndenes meieriprodukter, som er hvite og symboliserer renhet. Den er laget i pyramideform, som ett symbol på kirke ♥ Desserten går også under navnene Pascha, Pashka og Pasha.

I Finland har den blitt en påsketradisjon -og går under navnet Pasha. Jeg har fått den servert av min finske svigerinne, hver påske i mange år. Det blir ikke påske uten Pasha i Finland !!

Her er min utgave av «Libbes Pasha» ♥

Du trenger:

  • 4 dl kesam (eller kvark, som de bruker i Finland)
  • 1 eggeplomme
  • 1,5 dl sukker
  • 1 dl crème fraîche  (eller smetana, som de bruker i Finland)
  • 100 g meierismør, la det stå fremme en stund så det blir mykt
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 dl finhakket mandler
  • 1 dl finhakket rosiner, legg dem gjerne i fryseren en stund og hakk dem sammen med mandlene
  • Saften av 1/2 sitron
  • Revet skall av 1 sitron
  • 1 dl kremfløte, vispes til krem

Fremgangsmåte:

  1. Visp sammen kesam, sukker, eggeplomme og smør.
  2. Tilsett crème fraîche, vaniljesukker, mandler, rosiner, sitronsaft og sitronskall.
  3. Bland alt godt sammen.
  4. Rør kremen forsiktig inn.
  5. Fordel blandingen i kaffefiltre, la de stå og dryppe av seg overflødig væske.
  6. La desserten stå i kjøleskapet over natten.
  7. Server paskha pyntet med litt søtt godteri.
Paskha
Finhakket mandler og rosiner

 

Paskha
Blandingen fordeles i kaffefilter

 

Paskha
Her har de dryppet av seg overflødig væske.

Mämmi er annen dessert, som spises rundt påsketider i Finland.

Mämmi er hovedsakelig laget av rugmel, malt rug og sirup. Den har en veldig karakteristisk klebrig tekstur, samme konsistens som grøt og mørk brun farge med en rik og søt lukt.
Libbe serverer den med sukker og kremfløte.

Paskha
Mämmi ✿

Paskha

GOD PÅSKE – Lag en fin en ♥♥

Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Edels mat & vin Tagged With: dessert, Mat, påske, Paskha, tradisjoner

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.