Pinnekjøtt er den beste julematen synes jeg.
Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner, i dag byttet jeg ut bjørkepinnene med mandelpoteter. Litt skeptisk, mandelpoteter har en tendens til å koke i stykker hvis de blir kokt i mer enn 15 minutter.
Potetene var faktisk like hele og smakte nydelig etter 3 timer i bunnen av kjelen med pinnekjøttet. Årsaken til at potetene ikke sprekker er alt saltet, som er i gryta.
Server pinnekjøttet sammen med potetene og kålrotstappe.
Rødvin til pinnekjøtt bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer. Matua Marlborough Pinot Noir, fra New Zealand er ett godt valg.
Det blir ikke siste gang jeg bruker mandelpoteter, som bjørkepinner altså ♫♫♥
Utrolig godt og lettvint ♫♫♥
Trinn for trinn bilder under oppskriften ! Følg meg gjerne på Facebook, link her.
Du trenger til 4 porsjoner:
- 2 kg pinnekjøtt
- 1,5 kg mandelpotet
- ca. 5 dl vann
- Kålrotstappe *
PINNEKJØTT
- Beregn 500 g pinnekjøtt per person.
- Vann ut pinnekjøttet i vann, 12-24 timer i romtemperatur, dette varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
- Vask potetene og legg dem i bunnen av en stor vid kjele. Det blir litt vel mye poteter til 4 porsjoner, men jeg vil ha en litt solid og høy ‘rist’ så det ikke koker tørt. Restene kan stekes til frokost eller lunch.
- Hell over vann så det nesten står i høyde med potetene.
- Legg pinnekjøttet over og sett på lokk.
- Dampes på middels varme i 3 timer. Vannet skal småkoke hele tiden.
- For å få best resultat på pinnekjøttet, så legger pinnekjøttet på en rist, over en langpanne i stekeovn, med grillfunksjonen på, i ca. 5 minutter etter det er ferdig dampet.
- Potetene serveres ved siden av pinnekjøttet.
KÅLROTSTAPPE
- 1,5 kg kålrot
- 3 stk gulrøtter
- 1,5 l vann
- 1 ss salt
- 0.5 ts hvit pepper
- 1,5 dl fløte
- 5 ss smør
- Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
- Hell av kokevannet.
- Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser. Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
- Smak til med salt og pepper.
- Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.











Rødvinen bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Viner av druen Pinot Noir er en fin match til pinnekjøtt – og Matua fra New Zealand er ett godt valg.
Matua Marlborough Pinot Noir 2015
Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat.
Vossakorv er godt tilbehør.
Pinnekjøttet kan gjerne serveres med Vossakorv, som du kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 20 minuttene.
Jeg synes den røkte er best, men smak og behag.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut før det skal tilberedes.
Får du igjen rester kan du bruke det i en god fiskemiddag, oppskrift her,
eller en smakfull betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på her
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.