• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Pinnekjøtt dampet på mandelpoteter

25. november 2017 av Edel Randgaard

Pinnekjøtt er den beste julematen synes jeg.
Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner, i dag byttet jeg ut bjørkepinnene med mandelpoteter. Litt skeptisk, mandelpoteter har en tendens til å koke i stykker hvis de blir kokt i mer enn 15 minutter.

pinnekjøtt

Potetene var faktisk like hele og smakte nydelig etter 3 timer i bunnen av kjelen med pinnekjøttet. Årsaken til at potetene ikke sprekker er alt saltet, som er i gryta.
Server pinnekjøttet sammen med potetene og kålrotstappe.

Rødvin til pinnekjøtt bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.  Matua Marlborough Pinot Noir, fra New Zealand er ett godt valg.

Det blir ikke siste gang jeg bruker mandelpoteter, som bjørkepinner altså ♫♫♥
Utrolig godt og lettvint ♫♫♥

Trinn for trinn bilder under oppskriften ! Følg meg gjerne på Facebook, link her.

pinnekjøtt

Du trenger til 4 porsjoner:

  • 2 kg pinnekjøtt
  • 1,5 kg mandelpotet
  • ca. 5 dl vann
  • Kålrotstappe *

PINNEKJØTT

  1. Beregn 500 g pinnekjøtt per person.
  2. Vann ut pinnekjøttet i vann, 12-24 timer i romtemperatur, dette varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker.
  3. Vask potetene og legg dem i bunnen av en stor vid kjele. Det blir litt vel mye poteter til 4 porsjoner, men jeg vil ha en litt solid og høy ‘rist’ så det ikke koker tørt. Restene kan stekes til frokost eller lunch.
  4. Hell over vann så det nesten står i høyde med potetene.
  5. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk.
  6. Dampes på middels varme i 3 timer. Vannet skal småkoke hele tiden.
  7. For å få best resultat på pinnekjøttet, så legger pinnekjøttet på en rist, over en langpanne i stekeovn, med grillfunksjonen på, i ca. 5 minutter etter det er ferdig dampet.
  8. Potetene serveres ved siden av pinnekjøttet.

KÅLROTSTAPPE

  • 1,5 kg kålrot
  • 3 stk gulrøtter
  • 1,5 l vann
  • 1 ss salt
  • 0.5 ts hvit pepper
  • 1,5 dl fløte
  • 5 ss smør
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
  2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
  3. Hell av kokevannet.
  4. Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser. Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering.
Pinnekjøttet er vannet ut i 20 timer !
Pinnekjøttet er vannet ut i 20 timer !
Mandelpoteter legges i bunnen av en kjele, med vann til det nesten står i høyde med potetene
Mandelpoteter legges i bunnen av en kjele, med vann til det nesten står i høyde med potetene
Pinnekjøttet skal dampes under lokk i 3 timer !
Pinnekjøttet skal dampes under lokk i 3 timer !
Koker kålrot og gulrøtter !
Koker kålrot og gulrøtter !
Kjør kålrot, gulrøtter, smør og fløte med en stavmikser !
Kjør kålrot, gulrøtter, smør og fløte med en stavmikser !
Kjør det til en jevn, fløyelsmyk, klumpfri mos -og smak til med salt og pepper !
Kjør det til en jevn, fløyelsmyk, klumpfri mos -og smak til med salt og pepper !
Bruner pinnekjøttet litt under grillelementet i stekeovn !
Bruner pinnekjøttet litt under grillelementet i stekeovn !
Mandelpotetene er fremdeles hele -og akkurat passe kokt, merkelig !!
Mandelpotetene er fremdeles hele -og akkurat passe kokt, merkelig !!
Mandelpoteter kokt i 3 timer
Mandelpoteter kokt i 3 timer !!
Spis og nyt!
Spis & Nyt ♫♫
Nydelig måltid
Nydelig måltid ♫

Rødvinen bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Viner av druen Pinot Noir er en fin match til pinnekjøtt – og Matua fra New Zealand er ett godt valg.

Rødvin til pinnekjøttet

Matua Marlborough Pinot Noir 2015

Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat.

Smak: Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat.
Lukt: Fruktig aroma med fint preg av røde bær og urter, hint av fat.
Farge: Middels dyp blårød.
Produsent: Matua Wines
Årgang: 2014/2015
Land, distrikt, underdistrikt: New Zealand, Marlborough
Råstoff: Pinot Noir 100%
Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, ikke fat- eller flaskemodnet før førsalg.
Alkoholprosent:13%
Syre: 6,4 gram per liter
Sukker: 3,9 gram per liter
Rødvin

Vossakorv er godt tilbehør.
Pinnekjøttet kan gjerne serveres med Vossakorv, som du kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 20 minuttene.

Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbenssider fra sau eller lam, produseres både røkt og urøkt.
Jeg synes den røkte er best, men smak og behag.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut før det skal tilberedes.
 ♫
Rester av pinnekjøtt 
Får du igjen rester kan du bruke det i en god fiskemiddag, oppskrift her,
eller en smakfull betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på her
Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Edels mat & vin Tagged With: førjulstid, helgemat, jul, julemat, Mat, matblogg, middag, Pinnekjøtt

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.