Fersk gjærbakst er min absolutte favoritt til kaffen.
Lukten av nystekt gjærbakst , enten det er rundstykker, brød eller kringle, gir et godt og trygt minne fra barndommen. Jeg husker at jeg elsket å leke ute i regnvær, klatre i tre og bli skikkelig godsliten, og så komme inn og kjenne lukten av nyvasket hus og fersk gjærbakst. Sette seg ved vedovnen, høre bestemor lese og spise fersk gjærbakst.
Nå behøver ikke du klatre i tre for å kose deg med kanelsnurrer da 🙂
Oppskrift:
1 fersk gjær, 50 g for søt gjærbakst
4 dl lettmelk
100 g meierismør
1 ss Vaniljepasta eller frøene fra 1 vaniljestang, eventuelt vaniiljesukker
1 egg , medium
1 ts malt kardemomme
1 ss Luftigere bakst, fra mors hjemmebakte
1 ts salt
650 g hvetemel + litt til utbakning
Kanel og sukker som blandes samme i en liten bolle
Grovhakk 100 g 70% sjokolade og 100 g valnøtter
Smuldre gjær og ha i bakebollen på kjøkkenmaskina, sammen med alle de andre ingrediensene.
Har du glemt å ta smøret ut så det er steinhardt så kan du enten smelte smøret og helle melken over før du tilsetter det i bollen, eller du deler smøret i små terninger og legger oppi.
Elt i 15-20 minutter, start på lav hastighet og øk deretter til litt over medium.
Ta deigen på bordet og form til en stor pen deig , legg tilbake i ren bolle, legg over plastfolie og hev til den er dobbelt så stor.
Ta litt mel på bordet og legg deigen oppå.Form og kjevle til et rektangel.
Smør på et tynt lag smør, jeg brukte her Bremykt. Ikke smør helt ut i kantene, la det stå igjen litt.
Ta hakket sjokolade og valnøtter og strø oppå.
Rull fast sammen fra langsiden.Skjær vekk litt av endene og skjær så passe store ( etter smak) skiver og legg de på stekebrettet som er kledd med bakepapir.
Jeg fikk 23 kanelsnurrer av denne deigen. Må være være såpass store synes jeg.
Etterhev 30 min
Stek på 200 grader til de er gylne, 10-15 min. Du kjenner din ovn best på varme og tid. Følg med imens du tar deg en god kopp kaffe.
Jeg penslet med litt vann når de var ferdig stekt. Avkjøl og nyt.
For deg som er skikkelig søtmons kan du ta på melisglasur også. Jeg for min del syntes disse smakte best uten.
Ønsker deg en fin torsdag!
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.