Det finnes knapt en bedre lukt i verden, enn lukten av nystekt gjærbakst! Mmmm, tennene svømmer i vann bare ved tanken!
Jeg har tenkt på det – at alle med respekt for seg sjøl har en signaturbakst! Bare ikke jeg! 😉 Vel – da er det vel på tide da… Så jeg har rett og slett laget en egen kanelbolle! Eller kanelknute. Skillingsbolle. Makronknutebolle. Tja – kall det hva du vi l- godt er det i allefall – og det er gjærbakst. Jeg tror faktisk jeg velger å døpe den for Gåsbubollen! 😀
Gåsbustua må jo ha en egen bolle!
Og jeg tenkte at flere skulle få glede av den – så oppskriften på denne saftige bollen får du her! Bare husk – om noen spør hva den heter – GÅSBUBOLLEN! Ikke glem navnet. 😉
Oppskriften er som følger:
550 g hvetemel
100 g sukker
1 ts salt
1-2 ts kardemomme
1 pk tørrgjær
100 g rømtemperert smør
2,5 dl vann
Bland alt det tørre i en bolle.
Bruk fingrene og smuldre smøret i det tørre. Her er det ingen problemer om du gjør dette litt raskt, og om det blir endel biter av smør- det blir blandet under elting. 🙂
Ha i vannet (som bør være lunkent. Fingertemperatur er en grei regel)
Så er det bare å sette i gang med å elte. 🙂 Her er det en stor fordel med en eltemaskin- men håndkraft er bra nok det og! Bare pass på at du elter lenge nok. 🙂
Etter eltingen legger du en plastpose rundt bakebollen, og lar deigen heve. Selv kan du fylle deg en kopp med kaffe, sette på nydelig musikk, og finne godstolen imens du venter… 🙂
Er kaffekoppen tom? Da er det bare å komme seg på beina og ta frem den hevde deigen. Denne kjevler du nå ut til ett rektangel. Bruk minimalt med mel under kjevlingen.
Når du har ett rektangel (avlang firkant) som er lengst i bredden, så smører du halve siden med makronfyll. Her er den ferdige pakken fra Freia sin makronfyll mer enn bra nok, om du ønsker å gjøre det lett for deg selv. 😉 (Det ER lov å jukse litt!)
Brett den andre halvdelen over. Nå har du en firkant. Skjær en-to cm brede striper lodrett av leiva.
Ta en strimmel, tvinn den, og snurr den som ett sneglehus. Putt den avsluttende enden på strimmelen under sneglehuset, og sett hele bollen på bakebrettet. 🙂
Når alle bollene er rullet, dekk de til og sett de til heving.
Etter heving- pensle bollene, og stek de.
180 grader i 15-20 minutt- her må du se an i forhold til din ovn. 🙂
Når de er stekt- strø gjerne litt melis på, ta ett stort tygg, og nyyyyt. 🙂
Ah, det er så godt!! 😀
Og om du ikke orker å spise alle på en gang- frys ned og nyt Gåsbubollen flere dager på rad… 😀
«Hvis folket ikke har brød, kan de jo spise kaker…»
Marie Antoinette
~Tonje <3
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.