• Livsstil
    • Kom i form med Malin
    • Gunn Magdalena
    • Hanna Maries blogg
    • Livet i Kairo
    • Berlinbloggen
    • Veronicas lister
    • achtung!spass
    • Stian i Palestina
    • Krokodilleøya
    • Dagens Svein
    • Bygdeblogg
    • Naturlig fin og Kundalini
  • Sport
    • Bugges ballblogg
    • Rett på mål
    • Mattis roter i sportsarkivet
    • På tribunen
    • Bak mål
    • Hockeybørsen
    • Tommys batteriblogg
    • Hjørnespark
    • I rundvantet
    • Sleivspark
    • Jentenes hjørne
    • Kammakrøniken
  • Dyr & natur
    • Jesperpus
    • I villmarka
  • Foto & media
    • Jeg ser
    • HA på innsida
    • 10 favoritter
    • Hamar Arbeiderblad Beta
  • Helse
    • Volvatlegene
    • Pustens effekt
    • Ernæring fra innsida
    • Espernbloggen
    • Naprapatene
  • Mat & drikke
    • Edels mat & vin
    • Tonjes kjøkkenhjørne
    • Mammas Bakeri
    • Spør Geir om vin
    • Spør Trond om øl
  • Samfunn
    • By- og bygdelista
    • Hamar Venstre
    • Finansbloggen
    • Pengene dine
    • Forbruk, lån og økonomi
  • Gjesteblogg
  • h-a.no
  • Vil du blogge?
    • Bli blogger
    • Retningslinjer for HAbloggen
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Lammegryte for den kresne!

7. april 2016 av Tonje Ofstad-Pettersen

Ute regner det! Det er vår… Men på kjøkkenet putrer det i gryta, lukten brer seg i huset, og magen gir ett klart signal… Det er tid for…LAMMEGRYTE! 😀

Og oppskriften på hærligheten får du her!

Ta med deg ett glass med noe godt i på kjøkkenet, og pass på at du koser deg imens du lager denne gryta. Jeg har nemlig troen på at den beste maten lager du med kjærlighet- ikke kun etter oppskrifter. 😉

For å få en god lammegryte er det viktig at du får tak i bra lammekjøtt.

Jeg lagde lammegryte til ett stort selskap på jobben tidligere i uken, og kjøttet kjøpte jeg til påske. Da kom det nemlig nydelige lammelår i butikkene. Jeg fikk de til å skjære det i skiver for meg, også fryste jeg det til jeg skulle bruke det. Helt glimrende. Så mye lettere å skjære i biter når man får det i skiver, enn når man må skjære kjøttet av bena. 🙂

20160404_105051

Når kjøttet er ferdig skåret så freser du det brunt i en panne, og heller det over i en kjele. Du fyller i vann så det akkurat dekker kjøttet, og setter dette på koking- ca 1,5 timer.

Imens kjøttet står og koker så finner du frem løk, gulrot, sellerirot og kålrot og hvitløk.

Kutt løken i båter og surr denne i en stor gryte med litt smør OG litt olje. Ha i grovhakket hvitløk.

Når dette har fått surret en stund, ha i biter av sellerirot, gulrot og kålrot som du ha kuttet opp i passe biter. Surr disse sammen med løk og hvitløk en stund. Og ha i timian! 😀

20160404_131102

For å få en god gryte så må man ha syrlighet i den. Og det skal gjerne være i form av hvitvin… Men her er ett tips. Bruk MOZELL! 😀

20160404_131420

Det gir gryta en nydelig aroma!

Tilsett kjøttet (og kraften det har kokt i, og la dette stå og putre sammen til grønnsakene er gode og møre.

20160404_132203

Tilsett salt og pepper.

Jeg pleier også å ha i fond. Fond og buljong er omtrent det samme. Forskjellen er at fond er mer konsentrert enn buljong- men begge deler er laget på dyrebein som er kokt sammen med grønnsaker og krydder i mange timer. 🙂

Slik ser fond ut:
20160404_133840

Som en siste finish så kan du ha i maizenajevner for å tykne gryta. Maizenajevner er glutenfri- så denne er trygg å servere til de aller fleste.  🙂

Øs opp, og voilà- server! 😀 20160405_205725

Server lammegryta med nykokte poteter, flatbrød- gjerne lokalt- og tyttebær. Noen vil kanskje ha en klatt rømme i gryta si og? 🙂

20160405_210125

Bon apetitt.

Screenshot_2016-04-04-01-56-32-4

~Tonje <3

 

 

Oppskrift: 

10 porsjoner

 

Klikk for kommentarer
Hva synes du?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.

Filed Under: Tonjes kjøkkenhjørne Tagged With: enkelt, fond, grønnsaker, gryterett, lam, Lammegryte, Mat, middag

Mest lest siste måned

Følg en blogg



Sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Stikkordsky

achtung!spass Australia BBL bilder Brumunddal By- og bygdelista cat Erik Kristiansen fotball foto fotoblogg Gregor GunnMagdalena Hamar Hamar Arbeiderblad HamKam helse hjørnespark Hockey huskatt ishockey Jesperpus Kamma katt komiform Lillehammer lokalpolitikk løping Mat matblogg middag Rett på mål SIL ski sluttspill Sparta stavhopp Storhamar styrketrening SunshineCoast Trening tur Volvat Volvatlegene Vålerenga

Bloggarkivet

Kategoriarkivet

Søk

HA-bloggen

Innleggene og innholdet på HA-bloggen er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av Hamar Arbeiderblad, men alle er forpliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av Hamar Media AS og ansvarlig redaktør for Hamar Arbeiderblad er også ansvarlig redaktør for HA-bloggen.

Redaktørpanelet

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Trond Lillebo

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Twitter

Hamar Arbeiderblad AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS.
Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.