Ute regner det! Det er vår… Men på kjøkkenet putrer det i gryta, lukten brer seg i huset, og magen gir ett klart signal… Det er tid for…LAMMEGRYTE! 😀
Og oppskriften på hærligheten får du her!
Ta med deg ett glass med noe godt i på kjøkkenet, og pass på at du koser deg imens du lager denne gryta. Jeg har nemlig troen på at den beste maten lager du med kjærlighet- ikke kun etter oppskrifter. 😉
For å få en god lammegryte er det viktig at du får tak i bra lammekjøtt.
Jeg lagde lammegryte til ett stort selskap på jobben tidligere i uken, og kjøttet kjøpte jeg til påske. Da kom det nemlig nydelige lammelår i butikkene. Jeg fikk de til å skjære det i skiver for meg, også fryste jeg det til jeg skulle bruke det. Helt glimrende. Så mye lettere å skjære i biter når man får det i skiver, enn når man må skjære kjøttet av bena. 🙂
Når kjøttet er ferdig skåret så freser du det brunt i en panne, og heller det over i en kjele. Du fyller i vann så det akkurat dekker kjøttet, og setter dette på koking- ca 1,5 timer.
Imens kjøttet står og koker så finner du frem løk, gulrot, sellerirot og kålrot og hvitløk.
Kutt løken i båter og surr denne i en stor gryte med litt smør OG litt olje. Ha i grovhakket hvitløk.
Når dette har fått surret en stund, ha i biter av sellerirot, gulrot og kålrot som du ha kuttet opp i passe biter. Surr disse sammen med løk og hvitløk en stund. Og ha i timian! 😀
For å få en god gryte så må man ha syrlighet i den. Og det skal gjerne være i form av hvitvin… Men her er ett tips. Bruk MOZELL! 😀
Det gir gryta en nydelig aroma!
Tilsett kjøttet (og kraften det har kokt i, og la dette stå og putre sammen til grønnsakene er gode og møre.
Tilsett salt og pepper.
Jeg pleier også å ha i fond. Fond og buljong er omtrent det samme. Forskjellen er at fond er mer konsentrert enn buljong- men begge deler er laget på dyrebein som er kokt sammen med grønnsaker og krydder i mange timer. 🙂
Som en siste finish så kan du ha i maizenajevner for å tykne gryta. Maizenajevner er glutenfri- så denne er trygg å servere til de aller fleste. 🙂
Server lammegryta med nykokte poteter, flatbrød- gjerne lokalt- og tyttebær. Noen vil kanskje ha en klatt rømme i gryta si og? 🙂
Bon apetitt.
~Tonje <3
Oppskrift:
10 porsjoner
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.