Jeg kjenner jeg får vann i munn bare av tanken…Sitronmarengspai! 😀
Man setter tennene i en bit. Først får man en søt smak på tunga av den luftige silkemyke marengsen, etterfulgt av en syrlig, frisk og fløyelsmyk krem…og i det man tygger så møter man motstand av en sprø, deilig paibunn! Åh – det er helt hærlig!
Når det gjelder denne franske fristelsen – hvorfor må det være en anledning? Holder det ikke at det er mandag og regn? 😉 Det er alltid en anledning for en sitronpai – ja det mener nå jeg! 😉
Så derfor vil jeg dele min oppskrift på denne hærligheten med dere! Da er det ingen unnskyldning for å ikke komme seg på kjøkkenet for å bake altså. 😉
Paibunn:
3½ dl hvetemel
100 g Smør u/ salt
½ dl sukker
1 eggeplomme
1 ss finrevet sitronskall
2 ss sitronsaft
Sitronkrem:
1 sitron (saft og revet skall)
100 g sukker
1 ss maizena (ca)
125 g Smør u/ salt
2 egg
Marengs
3 eggehviter
100 g sukker
Bland alle ingrediensene til paideigen godt for hånd. Samle deigen godt sammen, og legg den i plast i kjøleskapet. La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
Sett stekeovnen ved 200 °C.
Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
Sitronkremen
Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
Hell sitronfyllet i paiskallet og la det stå en stund, til det får satt seg.
Marengslokket
Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.
Kok en kopp kaffe, skjær ett stykke av paien, og nyyyyt! 😀
TIPS:
Når man lager pai kan man sette formen med den ferdig uttrykte deigen i i fryseren ett kvarters tid før man steker den. På denne måten slipper man at deigen kryper nedover under steking. Ustekt pai kan man ha i fryseren- bare å lage opp, putt i fryseren- og ta frem og stek ved behov! 😀
God mandag!
~ Tonje
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.