Som journalister er det både vårt privilegium og vår oppgave å kikke myndighetene i kortene. Hva skjer i kommunen?
Ofte får vi spørsmålet «hvor finner HA sakene dere skriver om?» og ofte er svaret «i postlistene».
Kommunens postliste er rett og slett er oversikten over hvilke brev som går inn og ut, til og fra – og internt i – kommunen. Alt skal nemlig journalføres.
Postlistene inneholder brev og eposter som for eksempel er søknader om skjenkebevilling, ulike klager på vedtak, privatpersoners ønsker om utbygging, ansettelser av rektorer eller bedrifters planer om byggeprosjekter.

Jo Kjetil Heggelund er lokaljournalist for Hamar Arbeiderblad på Ringsaker-kontoret i Brumunddal. Kommunen oppdaterer postlista si en gang i døgnet og Jo Kjetil er inne på Ringsakers oversikt hver dag, for å se om det er nyheter HAs lesere kan ha glede av.
– Selve hjemmesidene til kommunen er jeg innom flere ganger daglig, sier Jo Kjetil, som er en mester i å finne gode saker blant journalførte brev. Han lurer på om folk flest vet at alle har lov til å å gjøre det samme. Hvem som helst har nemlig tilgang på kommunens journaler. Offentlighetsloven gjelder også privatpersoner, ikke bare medier. Alle interesserte skal ha innsyn.
– FOLK BØR BRY SEG MER
– Tenk om folk kunne bry seg mer! sier Jo Kjetil. – Gå på kommunale møter, stresse politikerne litt. Det påvirker jo politikerne at dem som saken handler om er til stede når saken behandles. Alle har rett til å komme på møter i kommunen, de er åpne. I Ringsaker holder de kommunestyre kl 11 og formannskap kl 13.
På kommunenes hjemmesider finnes alle sakslister til kommunale organer, som kommunestyret og formannskapet – det er bare å lese. I Ringsaker er det veldig åpent, der trenger man ikke å be om å få tilsendt papirer, man kan bare skrive dem ut selv. I Hamar, Stange og Løten må man be om innsyn – men får da de dokumentene man ønsker tilsendt på epost.
POLITISKE PROSESSER SKAL VÆRE ÅPNE
Det er et poeng at offentligheten – alle – skal kunne følge saker som angår oss fra A til Å, gjennom en hel politisk prosess og behandling i kommunen.

I enkelte saker kan man tenke seg at det offentlige ønsker å skjule hva sakene dreier seg om, eller å utsette at publikum får innsyn. – Derfor er det viktig for oss å «være på». Vi må passe på at byråkratiet ikke lukker seg og at politiske prosesser, avgjørelser og bestemmelser går for seg «i stillhet», uten at folk vet hva som skjer og kan delta underveis med innspill og meninger, sier Jo Kjetil.
UNNTATT OFFENTLIGHET
I postjournalen skal det stå både hvem som er mottaker og avsender, samt et saks-/journalnummer – altså et minimum av informasjon. Det gjelder også selv om selve dokumentet ikke er offentlig. For det kan jo være grunner til at papirer er unntatt offentlighet.
Det kan være av personvernhensyn, som i barnevernssaker, eller fordi en sak er tidlig i en prosess med for eksempel kjøpere, og av hensyn til næringsinteresser. Da kan journalister likevel se at det foregår noe, og vi kan be om å få se dokumentene med «sladding», der navn og gjenkjennelige elementer blir tatt bort.
Også brev internt i kommunen, mellom etater, skal være tilgjengelige for allmenheten. Intern kommunikasjon i kommunen skal være offentlig, selv om dokumentet i seg selv er unntatt – sånn at vi, innbyggerne, skal kunne se at det er dialog og hvem som snakker sammen i hvilken sak – om enn ikke alt om hva de sier og skriver.
ANDRE POSTLISTER
Også etater som fylkeskommunen, Fylkesmannen, Tingretten, Mattilsynet og andre oprerere med postjournaler man kan be om innsyn i.
– Før i tida måtte man fysisk lete i mapper på kommunehuset, kulturkontoret, teknisk og rådmannskontoret for å lese i postlistene, forteller Jo Kjetil. – Det var egne permer for helse- og sosialsjef, for landbrukskontoret og skolekontoret. Så ble alt samlet på servicesenteret og deretter ble alt digitalisert. Det har forenklet arbeidet som journalist vesentlig.
Offentlighetsloven finner du her, eller «Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd», som den egentlig heter.
PRØV SELV

Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.