En problemstilling alle som starter egen bedrift har vært borte i er hvorvidt man skal sette bort regnskapet til en regnskapsfører, eller driste seg til å ta det selv.
For småbedrifter med kanskje bare én eller to ansatte eller enkeltpersonforetak så er det jo fristende å prøve å spare de månedlige utgiftene til regnskapsføring. Men som vi ofte ser kan det å spare på feil ting ende opp med å koste dyrt.
Les også: Gjeldsregisteret er på plass, men hva fanges egentlig opp?
I Norge har det de senere årene dukket opp en hel mengde verktøy for småbedriftseiere som ønsker å ta regnskapet selv. Populære nettbaserte regnskapssystemer som Fiken, Visma eAccounting og Conta har jo utvilsomt gjort jobben lettere også for de uten spesielle kunnskaper om regnskap.
Men i takt med at flere har begynt å føre sitt eget regnskap så har også rot med regnskap blitt et økende problem. Og som vi vet kan feil i regnskapet føre til konsekvenser for den det gjelder. I verste fall straffeskatt, bøter eller fengsel i særlig alvorlige tilfeller. Det er derfor viktig at man enten har full kontroll på hva man selv driver med, eller henter inn profesjonell hjelp.
I følge selskapet Ageras som spesialiserer seg på å sette småbedriftseiere i kontakt med regnskapsførere trenger det ikke nødvendigvis koste all verden å få hjelp med regnskapet. I henhold til et regneeksempel på pris for regnskapsfører fra selskapet så kan et lite AS med 1,5 millioner i årlig omsetning og rundt 500 årlige bilag regne med å måtte ut med rundt 49 000 kr i året, eller like over 4 000 kr i måneden. Og da er både MVA-føring, årsregnskap og hjelp med skattemeldingen tatt med.
I tillegg er det også flere ting man selv kan gjøre for å få denne prisen enda lavere. Blant annet er det ikke overraskende en stor fordel å selv dokumentere alle transaksjoner så grundig som mulig, og å sørge for å unngå feil i dokumentasjonen. Og kanskje minst like viktig er det å være klar og tydelig i kommunikasjonen med regnskapsfører for å unngå misforståelser.
Alt dette er ting som utvilsomt kan spare deg som bedriftseier for både tid og penger.
Føre regnskapet selv for læringens skyld
En annen ting man ofte ser er at folk som har etablert en bedrift for første gang ønsker å gjøre mest mulig av jobben selv. Kanskje føler de at bare de selv har full kontroll på hva som skjer i bedriften, og at det derfor er enklest at de selv tar regnskapet. I andre tilfeller kan det være at de selv ønsker å lære mer om alt som følger med å ha en bedrift, og derfor ønsker å forstå regnskapsføring fullt ut på egenhånd.
Men er dette egentlig lurt? Er det ikke bedre når man starter en ny bedrift å bruke all sin tid og energi på å utvikle bedriften i stedet for å bruke utallige timer på regnskap?
Les også: Hvordan lage en god CV for å sikre drømmejobben i finans
Hva som er best kommer selvsagt an på den enkelte sin situasjon. I de fleste tilfeller er det nok allikevel undervurdert hvor mye tid og penger som går med på helt andre ting enn det som bedriften egentlig skal gjøre, nemlig drive med markedsføring, salg og kundeoppfølging. Det er tross alt dette som bringer inn inntekter, mens alt annet i prinsippet driver opp kostnadene.
Hvis flere småbedriftseiere forstår at det faktisk kan lønne seg å bruke litt penger på å sette bort rutinearbeid som regnskapsføring så skal vi derfor ikke se bort i fra at flere vil oppleve suksess med den nye bedriften sin.
Å spare seg til fant kan være en høyst reell ting!
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.