Kryptovaluta er igjen i vinden. Fra en bunn tidligere i år da bitcoinkursen var omtrent det halve av det den er nå, har pilene bare pekt oppover. Men allikevel har ikke alle tjent seg rike, og mange av de som kjøpte bitcoin i årsskiftet 2017/2018 sitter fortsatt på store tap.
Ser vi på bitcoinprisen per nå så ser vi nemlig at ikke all verden har skjedd med den første (og fortsatt største) kryptovalutaen. I skrivende stund står bitcoin i rundt 11.700 dollar (102.800 kr), og kursen har ikke forandret seg nevneverdig siden.
Faktum er nemlig at jeg skrev om at bitcoin var over 10.000 dollar allerede i februar i år, og siden den gangen har vi vaket rundt det nivået uten at kursen har klart å komme seg betydelig høyere. Så hva er det egentlig som skjer her, og er det for sent å vurdere bitcoin som et investeringsobjekt nå?
Når det gjelder spørsmålet over så er det én detalj som burde være et faresignal for de som har satset alt på bitcoin. Det har seg nemlig slik at mens kryptomarkedets totale markedsverdi allerede har oversteget tidligere høypunkter i grafen (det man gjerne definerer som en opptrend), så har bitcoinprisen fortsatt ikke gjort det.
I stedet ligger dagens bitcoinkurs faktisk fortsatt under nivået fra juli i fjor, da prisen på bitcoin etter en skikkelig opptur touchet 14.000 dollar før den igjen gikk nedover. Men om vi på nytt klarer å etablere oss over det nivået, da åpner kanskje flere muligheter seg.
Allikevel, 2020 har fremdeles ikke vært bitcoin sitt store år hittil.
Det aller hotteste i kryptoverdenen i år har nemlig vært det som populært kalles DeFi. DeFi er en forkortelse for desentralisert finans, og dette er rett og slett krypto- og blockchainverdenens forsøk på å konkurrere ut tradisjonelle banker, med alt de tilbyr av sparing, lån, og pengeplasseringer.
Med dagens DeFi-tjenester er det mulig å spare kryptovaluta og tjene gode renter (ofte mellom 5 og 10% per år), og å ta opp lån i vanlig tradisjonell valuta mot at man stiller en beholdning av kryptovaluta som sikkerhet.
Det siste høres kanskje rart ut siden mange tenker det ikke er noe vits i å betale renter for et lån når man bare kunne solgt kryptobeholdningen sin i stedet. Men for folk som har mye kryptovaluta, og som føler seg sikre på at kursen på beholdningen kommer til å stige mer fremover enn den eventuelle renten på lånet, ja da gir det mening å ta opp et slikt lån om man trenger penger til for eksempel bil, hus, eller andre ting.
Faktisk er det en hel del enklere å ta opp lån med kryptobeholdningen din som sikkerhet enn det er å ta opp lån med sikkerhet i for eksempel en aksjeportefølje. Jeg skrev tidligere i år et innlegg om muligheter i aksjemarkedet, men du kan jo prøve å gå til banken og be om å få et lån med aksjene dine som sikkerhet. Du må garantert gjennom en diger papirmølle som inkluderer både selvangivelse, lønnsslipper, sjekk i det nye gjeldsregisteret, kontrakter med banken, og mye annet …
Ønsker du derimot å prøve å ta opp et lån på en av de mange DeFi-plattformene som har dukket opp i det siste så trenger du absolutt ingenting. Ingen lønnsslipp, ingen avtaler, ikke engang en jobb. Det er ingen du trenger å be om tillatelse fra; du bare setter inn kryptobeholdningen din og henter ut lånet. Vær så god!
Det er særlig én kryptovaluta som har dratt fordel av DeFi-boomen vi har sett i år, og det er Ethereum, forkortet ETH. Dette er den nest største kryptovalutaen som finnes på markedet nå, og den har sett en prisstigning på mer enn 220% bare siden begynnelsen av året, til en pris på 434 dollar (3.800 kr) i dag.
Men på tross av årets fantastiske avkastning er Ethereum fortsatt langt unna sin høyeste notering noensinne på over 1.400 dollar fra januar 2018. Her kan det derfor være avkastning å hente for de som har tro på DeFi-konseptet og innovasjonen som foregår der.
For en ting er de fleste kryptoentusiaster enige om, og det er at bankene sitt monopol på å tilby finansielle tjenester til folk nærmer seg slutten. Og DeFi-plattformer bygget på Ethereum kan meget vel vise seg å være første skritt på den veien.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.