Pensjon – ja… ! Vi vet at det er viktig og at vi bør ha et visst engasjement ift pensjonen vår. Men gjør vi det? Nei, ikke mange av oss vet hva vi vil få i pensjon – eller hvordan sparingen til pensjon skjer.
Pensjonsopptjeningen skjer i hovedsak gjennom folketrygden og en tjenestepensjonsordning. Ansatte i det offentlige får typisk 66 prosent av sluttlønn i form av en samordning mellom folketrygd og en ytelsespensjonsordning.
Hvordan det spares i en ytelsesordning får den enkelte ikke gjort noe med da pengene forvaltes av pensjonsselskaper og under klare regler.
Er du derimot ansatt i privat sektor, kan du tjene mye på å gjøre tiltak med din tjenestepensjon. Det forutsetter at din arbeidsgiver tilbyr en innskuddsbasert pensjonsløsning (alternativt en hybridpensjon, men den er så langt lite utbredt), og ikke overnevnte ytelsespensjon. Det samme gjelder dersom du har skiftet arbeidsgiver og sitter med en fripolise eller et pensjonskapitalbevis.
Forskjellen på ytelses- og innskuddsbasert pensjon er forøvrig at i ytelsesløsning er utbetalingen til pensjonist en fast sum i forhold til sluttlønn, mens i innskuddløsningen er det innskuddet/sparingen fra bedriften som er fast i spareperioden.
Ganske mange av oss er i en innskuddspensjonsløsning og/eller de eier en fripolise eller et pensjonskapitalbevis. Arbeidsgiver kan legge begrensninger på hvordan det spares i innskuddsløsningen (løsninger som gir lav, men forutsigbar avkastning er billigst for arbeidsgiver), men gitt at du har fonds-eller investeringsvalg bør du finne frem økonomen i deg selv.
Det samme gjelder for fripoliser og pensjonskapitalbevis, der det i utgangspunktet en avkastningsgaranti. Da må du vurdere denne garantien opp mot en ikke-reversibel overgang til fritt investeringsvalg og muligheten for høyere avkastning.
Mange synes valget er vanskelig. Og det kan være mange forskjellige motiver som bak svarene hos de som gir råd om dette. Dette går særlig på hva den som svarer tjener på de forskjellige løsningene, men det kan også gå på hvor aktiv du som eier av løsningene vil være rundt tilpasninger og fondsbytter.
Spør du meg, er ikke valget vanskelig: Gitt at du har 5 år+ igjen før du pensjonerer deg, anbefaler jeg å gå over til investeringsvalg! Bildet under viser utviklingen på mitt pensjonskapitalbevis de siste 5 år. Dette gir meg helt klart høyere pensjon! Overbevist?
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.