Alle vet at fysisk aktivitet er bra for vår fysiske helse. Det kanskje ikke alle tenker over, er at det også er vel så viktig for vår psykiske helse. Kropp og sjel ble betraktet som en helhet i de eldste kulturene vi kjenner til, og den helsefremmende effekten av fysisk aktivitet er beskrevet for flere tusen år siden. På 1600- tallet endret dette tankesettet seg, og grunnlaget for å skille mellom kropp og sjel ble lagt. Dette skille har holdt seg helt fram til vår tid, men i dag har vi heldigvis igjen begynt å tenke at kropp og sjel, det fysiske og det psykiske henger sammen.
Det er vanskelig å få kroppen i form hvis tankene har det dårlig. Og det er vanskelig å bli bedre av psykiske plager hvis resten av kroppen er i dårlig form. Omtrent halvparten av oss vil oppleve å få en psykisk lidelse eller helseplage i løpet av livet, av lettere eller alvorlig grad. De vanligste plagene er depresjoner, angstlidelser og misbruk eller avhengighet av rusmidler. Enda flere vil få stressreaksjoner og psykisk besvær. Dette rammer både den det gjelder og familie/ venner rundt. Sosial isolasjon, inaktivitet og vanskeligheter med å fungere i skole/ arbeidsliv er ofte en konsekvens. Dette kan igjen føre til utvikling av livsstilssykdommer og dårligere livskvalitet. Det fins nå dokumentasjon på at fysisk aktivitet reduserer sjansen for å utvikle en psykisk helseplage, og er i mange tilfeller et effektivt tiltak i en bedringsprosess. Å være i aktivitet kan altså være hjelp til selvhjelp i en periode hvor man sliter litt, et redskap for mestre hverdagens utfordringer.

Tilrettelagt treningstilbud på Espern
Sykehuset Innlandet, Sanderud og kommunene på Hedmarken samarbeider om et treningstilbud på Espern. Tilbudet er for mennesker som har en psykisk lidelse/ helseplage. Det startet opp i 2004, og består av trening 2 dager i uka. Aktivitetstilbudet er variert: spinning, styrke/ avspenning i sal, studio, squash og klatring. Tilbudet er gratis for deltagerne, og ansatte fra kommuner og sykehus trener sammen med, samt gir deltagerne den oppfølgingen de trenger.
Supert tilbud
Tilbakemeldinger fra deltagerne fastslår at de synes det er et supert tilbud! Espern er en populær arena, og gjennom dette tilbudet blir det mulig å benytte seg av den. Både at det er gratis, tilrettelagte timer, at man kan ha med seg ledsager og få hjelp til å komme seg hit er avgjørende for deltagelse. Dette gir den tryggheten og forutsigbarheten som trengs, i tillegg til praktisk bistand.
Gir mange helsegevinster
Deltagerne melder om mange opplevde helsegevinster ved å trene på Espern. Hvis man har vært lite aktiv en stund er det ikke så mye som skal til for å merke framgang. Litt er mye bedre enn ingenting! Helsegevinstene viser seg i en lettere hverdag, at man ikke blir så fort sliten, lettere å delta på andre aktiviteter og kommer seg dermed mer ut, tør mer, får en jevnere og mer stabil psyke, reduksjon av kroppslige spenninger og psykosomatiske smerter, og sist men ikke minst har det ført til mindre behov for helsetjenester og medisiner.
En av deltagerne beskriver hvordan hverdagen er nå, i motsetning til når hun ikke trente på Espern:
«Det kan ikke sammenlignes. Mye bedre nå, både fysisk og psykisk. Hverdagen går som en lek. Tåler mer motgang»
Sosial betydning
I tillegg til treningen har Espern blitt en viktig sosial arena. For mange er det like viktig å ha et sted å treffe andre og være sosialt aktiv som selve treningsøkta. Gjennom treninga har de blitt kjent med andre og utvidet sitt sosiale nettverk.
Flere av deltagerne fremhever også betydningen av å ha faste dager man skal noe. Å ha noe å stå opp til, noe å glede seg til, noe som gir mening. Det er spesielt viktig for de som ikke kan være i arbeid å ha noe annet å gå til, hvor man treffer andre mennesker og gjøre noe meningsfylt. Dette kan føre til nye vaner og en ny livsstil. Å gjøre hyggelige ting sammen med andre er det mye god helse i!
Økt livskvalitet
Alt dette til sammen gjør at dette treningstilbudet har gitt mange en bedre og lettere hverdag. Dette er viktig for den enkelte, men også samfunnsøkonomisk i et folkehelseperspektiv.
Skrevet av: Line Merete Libak
Kulturrådgiver Enhet for kultur og helsefremmende arbeid
Avd akuttpsykiatri og psykosebehandling, Sanderud
Sykehuset Innlandet HF
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.