Undertegnede har sett hockey i en mannsalder, og CC Amfi har vært åsted for de fleste av kampene. Der er det såkalt «olympic size» på rinken, altså er størrelsen på isflata stor i bredden. Men dessverre er det nå en fetisj i Norge for mindre baner, såkalt NHL-størrelse.

Stavanger Oilers var det første laget i Norge som introduserte såkalt NHL-rink i GET-ligaen i og med DNB Arena. Oilers som organisasjon er jo til dels bygget i NHL-ånd, og da var det vel selvsagt at størrelse på isflata skulle følge med på lasset.
Reglene er meg bekjent åpne for dette i Norge, hvor det kun står at man må holde seg innenfor internasjonale mål, og så er det tilnærmet valgfritt derfra så lenge man holder seg innenfor rammene. Ekspertisen må gjerne arrestere meg på dette dog, dersom min påstand er feilaktig.
Alle isflatene i Norge, og i de aller fleste haller i Europa, var store for noen år tilbake. Men etter hvert har det altså blitt mer populært med NHL-tilnærming, noe som ikke minst gjør seg gjeldende i vår egen liga. Per i dag spiller Stavanger, Vålerenga, Manglerud Star og Ringerike på liten rink. De største flatene finner man i vår egen hall på Hamar samt i bakkebyen mot nord.
VIF, Stjernen og Frisk skal alle få nye og flotte haller å boltre seg i innen de nærmeste åra, og meg bekjent skal også disse alle ha NHL-størrelse.
Hvor kommer så denne fetisjen fra?
Hockeyfans delt i to
På en måte så kan man dele hockeyfansen inn i to kategorier. Den ene kategorien består av de som setter mest pris på kunsten i det hele, artisteriet, de gode dragningene, krempasningene, raidene, skøytegåingen, genialiteten… og så har man den andre bolken som sverger mer til den fysiske delen av spillet, de sugende taklingene, kampen langs vantene, flere skudd og sjangser, farten, nærkampene, fightene.
På en NHL-rink så er det sistnevnte kategori som får mest rockefot. Dette sier seg selv. Mange mannfolk på mindre plass gir flere nærkamper, høyere tempo med alt det dette innebærer. Desto større isflate desto mer plass for finesser, dette er også innlysende. Så vil naturligvis de aller beste spillerne utfolde seg på sitt fenomenale sett uavhengig av størrelse på isflaten, som for eksempel Zucca i Rangers.
LES OGSÅ: Lars Nikolaisens blogg «Om Storhamar og fulle hus»
Det er altså smak og behag hva man ønsker seg, hva man liker, og personlig så sverger jeg til CC Amfi og stor isflate. Dette er min greie i mye større grad. Men meg om det. Misforstå meg rett i en slik sammenheng. Ishockey er godis åkke som, så ja takk samme hva. Selvsagt.
Hva ønsker spillerne selv?
Det kan virke som at spillerne selv har en forkjærlighet for mindre isflater uten at jeg selv har forsket på dette, men interessant nok kan det også være at en del transatlanter som vokser opp med liten rink forelsker seg i det motsatte når de kommer over dammen. Mer plass å utfolde seg på, bedre tid. Enklere men også mer utfordrende. Stor rink krever nemlig blant annet bedre skøyteferdigheter.
En middelmådig spiller kan enklere redde seg inn på mindre rink, mens hans manglende ferdigheter i større grad blir avslørt på stor flate. I tillegg vil også en spiller av mindre fysisk størrelse får bedre arbeidsforhold på stor is. SILs nyeste tilskudd, Kurt Davis, er et godt eksempel, Kodie Curran et annet. På den annen side så krever mindre plass også raskere avgjørelser, bedre kølleteknikk for å beherske spillet fullt ut og stiller altså andre krav til spillerne generelt sett. Man får liksom en motspiller opp i trynet raskere enn man er vant til på den større flaten. Dette resulterer oftest i høyere tempo i spillet, mer «kasting» av puck og også flere skudd på mål.

NHL-size kommet for å bli
Det er tydelig at liten-rink-konseptet har kommet for å bli, også i Norge. CC Amfi tilhører derfor dinosaur-familien i så måte. Til og med det internasjonale ishockeyforbundet har åpnet for VM-spill på liten rink i Europa om noen år, nærmere bestemt i 2022. Dette gir en viss pekepinn på hvilken vei retningen går. Presidenten, Rene Fasel, er blant forkjemperne.
Ved siden av de sportslige kriteriene så kan man selvsagt også ta med forhold som at det krever mindre energi å holde en mindre isflate, den tar naturligvis også mindre plass – mens det på den annen side da også går ut over kapasitet/istid i forhold til barn/unge.
Men fortsatt holder man på den store rinken internasjonalt, og slikt sett er det betenkelig for «norsk hockey» at ingen av de fire nye arenaene, DNB Arena inkludert (pluss Oslo, Asker og Fredrikstad), har heldig størrelse for treningskamper til de norske landslagene. Og da er det vel kun én brukbar løsning igjen, forutsatt at man ønsker totalpakke på arrangementssiden i tillegg. Da er det kun CC Amfi som tilfredsstiller kravene, en arena som nærmer seg 30 års alder.
Det som også kan virke noe merkelig i en slik sammenheng er at spillernes sikkerhet faktisk blir lidende av spill på mindre isflater. Antall taklinger generelt – og da også mot hode og nakke – øker når spillet pågår på mindre plass. I disse tider hvor det er fokus på blant annet hjernerystelser – også internasjonalt og spesielt i NHL – så virker det noe merkelig at utviklingen går i en slik retning. Spesielt når til og med enkelte nord-amerikanere lufter tanken om NHL på større is for å få bukt med mange av hodeskadene.
Har isflaten noe å si for GET-ligaen?
Storhamars to største utfordrere til seriegullet spiller altså begge normalt sett på mindre rinker. Så kan man undres på hva slags effekt dette har for totalen. Enkelte eksperter går så langt som å kalle det for to forskjellige idretter når man tar forholdene i betraktning. Det kan handle om en forskjell på hele 4 meter i bredden på isflata mens lengden er den samme.
Storhamar trener altså daglig – og spiller sine hjemmekamper – på en helt annen isflate med dertil hørende rom. Dette gir naturligvis fordel SIL på hjemmematcher, og i disfavør på liten rink. Så blir den store frågan om hva som er enklest… å gå frå stor til liten, eller liten til stor…
Jeg heier hvert fall på CC Amfi og Storhamar, og den dagen noen beslutter å lage NHL-size i vår egen hockey-katedral blir dagen jeg sannsynligvis mister litt av interessen. Og så mener sikkert du noe helt annet, hehe.
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.