Dagens tekst har til hensikt å inspirere alle mamma- og pappatrenere der ute i den frivillige idrettens herlige kaos.
Kanskje begynte deres trenergjerning som min; på min eldste sønns første fotballtrening stilte jeg meg sammen med de andre pappaer og mammaer og ante fred og ingen fare. Så med en røst du bare hører fra lærere som elsker sin jobb kommer Leif Nordli bort til oss og gir klar beskjed; «Skal det bli noe aktivitet her må vi ha trenere!»
VIKTIG UTFORDRING
Jeg er ikke kjent for å si nei altfor ofte og tok selvfølgelig utfordringen. Aktivitetlederkurs med Reidar Seim fulgte med. Jeg hadde før dette vært landslagstrener i skiorientering – faktisk var jeg landslagstrener og -leder samtidig som jeg vant mitt eneste mesterskap i 2003!
Jeg hadde og tatt høyeste trenerutdanning i langrenn, men å være trener for et fotballag med 6- og 7-åringer nylig sertifisert som aktivitetsleder ga meg helt andre utfordringer. Årsplan med utviklingstrapp ble lagd der målformuleringer, visjoner og mye flott var beskrevet, men når vi møtte gutta på trening var det litt andre utfordringer å ta tak i…. Som f.eks. at et par av de neppe hadde rørt – langt mindre hadde noen kontroll på – den kula de fikk utlevert!
ALDRI KJEFTE
Men det gikk seg til med våre tre absolutter;
- du skal ta vare på ballen din,
- du skal være stille når treneren snakker og
- vi skal aldri kjefte på hverandre.
Jeg fikk fire år sammen med laget på 10 spillere, og i løpet av de fire årene scoret alle, to sluttet mens resten spiller fotball i dag på samme lag. Det som gleder meg mest er at de tre reglene sitter brukbart idag.
OFFENSIVT MILJØ
Hva er den beste praksis for barn og unge innen fotball – og forsåvidt langrenn som er den sporten jeg jobber mest med? Forskning med utgangspunkt i norsk og internasjonal toppidrett viser at den viktigste faktor for at de står ut ungdomstida innen idrettsbevegelsen – og for noen å fortsette på veien mot toppidrett – er valg av foreldre; stødige og støttende på di side, og trygge nok til å si fra hvis de mener det.
Videre at de opplever at treneren utfordrer dem litt utover flytsona slik at de kan få den herlige mestringsrusen, Og til slutt et miljø som stimulerer til aktivitet gjennom å være offensive og ha trua på at vi er best trent av alle.
VIKTIG Å BLI SETT
Når er det så viktig å vinne? Der og da er det «viktig» å score mål. gå først over streken og slippe jubelen løs. Dette skal vi som trenere også ha lov til å oppleve i øyeblikket – men snarest nullstille. Vi skal aldri «toppe» utstyret til de som går fortest – spesielt ikke hvis barnet er best fra før. Det er etter min mening spesielt viktig å sørge for at alle blir sett på hver trening – det betyr utrolig myr for barna!
Som jeg – så du; prøv å finne ferdighetsmål og coach unga på dette – da vil de kanskje oppleve at tap kan oppveies av oppmuntrende ord om pasninger, mottak og fart.
Lykke til!
Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten.
Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver.
Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.